Истинските замъци от анимациите на Дисни

Заглеждали ли сте се по-внимателно в анимационните филмчета за “Малката русалка”, “Красавицата и звяра”, “Аладин”, “Спящата красавица”? Да сте забелязали приликата на приказните замъци с някои реални такива? Ако не сте, ето от кои истински места аниматорите на Уолт Дисни черпят вдъхновение.

1. Островът Мон Сен Мишел в региона Нормандия, Франция е вдъхновението за замъка “Корона” от анимацията “Рапунцел и разбойникът”. Наистина мястото е приказно, а на него живеят само 43 души. И не само от Дисни са впечатлени от него. Режисьорът на “Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” Питър Джакинс също се вдъхновява от Острова и го използва като прототип на столицата на Гондорската държава – Минас Тирит.

enhanced-buzz-wide-6881-1444600624-7

2. Тадж Махал – “Султанския палат” от “Аладин”. И в реалността, и в анимацията мавзолеят е символ на вечната любов. Легендата разказва, че владетелят Шах Джахан го построява в памет на любимата си Мумтаз Махал, която почива след като ражда четиринадесетото си дете.

enhanced-buzz-wide-24915-1444600709-19

3. Дворецът “Шамбор”, Франция, е вдъхновение за замъка на Звяра от анимацията “Красавицата и звяра”. Истинският дворец е построен през 1547 година като укрепление, затова е заобиколен от голям защитен ров. През годините в него френските монарси са се оттегляли при отстъпление или напрегнати политически моменти.

enhanced-buzz-wide-8848-1444600828-8

4. Замъкът “Нойшванщайн” е разположен в град Фюсен, на границата между Германия и Австрия. Освен за емблема на Дисни, от анимационното студио го използват и като прототип за замъка на Спящата красавица. Истинската история на мястото наистина е като от приказка. Крал Лудвиг II нарежда през 1869 година да бъде построен “Замък на мечтите”. Строежът отнема 17 година, а кралят дори не успява да го види завършен преди смъртта си. Синът му крал Максимилиан II също не успява да сбъдне мечтата на баща си. През 1891 година от планираните 30 зали са построени едва 11.

enhanced-buzz-wide-12069-1444600911-19

5. Алкасар де Сеговия, дворецът-крепост на испанските крале в Сеговия, Испания е вдъхновение за замъка от анимацията “Снежанка”. Всеки себеуважаващ се крал държи да има най-невероятния дворец. Затова крал Филип II около 1120 година поръчва да бъде построен замък, който да е безспорно архитектурно бижу. И това става. Крепостта Алкасар де Сеговия е забележителна най-вече заради странната си форма, наподобяваща нос на кораб.

enhanced-buzz-wide-6755-1444600953-7

6. Шато де Шийон, намиращ се на брега на Женевското езеро, Швейцария, е прототипът на замъка на принц Ерик от “Малката русалка”. Колко сълзи сме пролели за тази малка мечтателка и неслучилата се любов между нея и принца… За романтичната слава на двореца допринасят много велики автори като Жан Жак Русо, Пърси Шели, Виктор Юго, Александър Дюма, Лорд Байрон. Всички те описват най-известната случка в него – затварянето на абата Франсоа де Бонивар, който бил ревностен защитник на Реформацията.

enhanced-buzz-wide-18901-1444601012-7

7. Леденият хотел, Квебек, Канада вдъхновява интериора на замъка на Елза от анимацията “Леденото кралство”. Хотелът е построен изцяло от лед през 2001 година. Макар и да няма такава величествена история като останалите замъци, все пак и той е невероятен с тоновете лед и висулките над леглата и ледените столчета.

enhanced-buzz-wide-10095-1444604071-7

8. Ангкор Ват – храмов комплекс в Камбоджа, известен още като най-големият религиозен паметник в света. На нас ни е познат и от едно друго място – анимацията “Атлантида: Изгубената империя”. Първоначално е построен като индуистки храм, а след това е превърнат в будистки. Според легендата изграждането му става по заповед на индуисткия бог Индра. Вярва се, че Ангкор Ват е построен за една нощ. С цялата тази тайнственост около него и около изчезналата Атлантида,  причината аниматорите да използват именно това място за вдъхновение става ясна.

enhanced-buzz-wide-22599-1444604579-7

9. Мачу Пикчу е прототип на императорския дворец от анимацията “Омагьосаният император”. Мачу Пикчу е архитектурен комплекс в Перу, създаден още през 15 век от инките като планинска резиденция на великия владетел Пачакути. Наричан е още “Изгубеният град на инките”, защото през 1532 година внезапно всичките му жител изчезват. Екипът на Уолт Дисни, за да предаде максимално достоверно какъв е бил животът на инките, посещава Перу и естествено се вдъхновява от запазената древна култура в Мачу Пикчу.

enhanced-buzz-wide-26691-1444605007-7

10. Виждаме замъка Дънотар в Шотландия, пресъздаден в анимацията “Храбро сърце”. В миналото Дънотар е бил непревземаема крепост, днес от величествената му история са останали само руини. Въпреки това, невероятната гледка и атмосферата привличат различни филмови продукции към мястото. Така се случва и с екипа на Дисни, който избира да го използва като прототип за замъка на дръзката принцеса Мерида.

enhanced-buzz-wide-4044-1444605147-7

Снимки: buzzfeed.com
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!