“Историческият компромис” се провали. Комисията за Конституцията не прие ключови предложения

Спомняте ли си гръмко обявеният “исторически компромис” за Промените в Конституцията. Е, няма да се случи. Парламентарната комисия за промени в Конституцията късно снощи отхвърли някои от ключовите предложения за реформа. С гласовете на БСП, ДПС, БДЦ и АБВ беше отхвърлено предложението за явно гласуване във Висшия съдебен съвет. Комисията взе решение за изравняване на съотношението между членовете в прокурорската колегия във ВСС, избрани от парламента и от гилдията. Това значи, че колегията ще се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите, и петима, избрани от Народното събрание. Припомняме – Този въпрос беше главното условие на АБВ и ДПС за подкрепа на “ремонта” на Конституцията. Не минаха нито предложенията за намаляване мандата на главния прокурор и председателите на Върховния Касационен съд и Върховният административен съд от 7 на 5 години, нито предложенията за намаляване на мандата на изборните членове на ВСС от 5 на 3 години. Не бяха приети нито идеята за изискването за отчетност на главния обвинител пред Народното събрание, нито предложението за създаване на нова длъжност – заместник главен прокурор за борба с корупцията, нито възможността за “импийчмънт” на главния прокурор.

Кои медии решиха, че трябва да сте информирани за неслучилия се “исторически” компромис, кой как решава да Ви “смели” информацията, преценете сами в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие: Комисията за Конституцията ревизира ключови предложения

Цитат: Комисията за конституционни промени в НС промени ключовия текст за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС, приета с “исторически компромис”.
Така се дава превес на представителите на прокуратурата и следствието. В проекта, приет на първо четене през септември с неочакваните 184 гласа, се предвиждаше парламентарната квота в тази колегия да има лек превес, за да има макар и минимален контрол върху държавното обвинение.

Автор: Мануел Насименто[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: Временната комисия за Конституцията прие и отхвърли част от предложенията за “ремонт” на основния закон

Цитат: Повечето от предложените промени бяха отхвърлени, тъй като са извън обхвата на приетия на първо гласуване законопроект. Вариантът, предложен от АБВ, бе приет, макар че предизвика смут сред повечето присъстващи и провокира излизането в почивка на членовете на комисията. По време на гласуването единствено представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок гласуваха “против”, а Явор Нотев от Атака гласува “въздържал се”.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ] Заглавие: “Историческият компромис” пропадна: Прокурорите с мнозинство в колегията във ВСС”

Цитат: “С това си действие депутатите изравниха съотношението между членовете в прокурорската колегия във ВСС избрани от парламента и от гилдията. Това значи, че колегията ще се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите, и петима, избрани от Народното събрание. Така общо взето депутатите развалиха “историческият компромис”, който беше приет в края на юли. Тогава Реформаторския блок отстъпи от отпадането на тайния вот и намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет, което беше едно от основните искания на Блока.”

Автор: Ивайло Анев [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Заглавие: “Парламентарната комисия окастри промените в Конституцията до варианта на ДПС и АБВ”

Цитат: “Парламентарната комисия, която днес гласува на второ четене предложенията за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, на практика окастри варианта, приет след “историческия компромис” с впечатляващото мнозинство от 184 гласа.”

Автор: Лора Филева[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ] Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Заглавие: “Изравниха квотите в комисията за промяна на Конституцията”

Цитат:  “Този въпрос беше главното условие на АБВ и ДПС за подкрепа на „ремонта” на Конституцията. Все още не ясно дали всички промени в основния закон ще съберат необходимите гласове по време на второто и третото четене в пленарната зала. “[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “Комисията за промените в Конституцията отхвърли явното гласуване във ВСС и импийчмънта на главния прокурор”

Цитат: “С гласовете на БСП, ДПС, БДЦ и АБВ беше отхвърлено предложението на Реформаторския блок за явното гласуване във Висшия съдебен съвет. На заседанието на временната комисия на парламентарната комисия за промените в Конституцията всички предложения на реформаторите, свързани с промени в работата на прокуратурата, също бяха отхвърлени, предаде БНР. Със 7 гласа “за” и 7 “против” се гласува всички решения по кадровата и оперативна политика на ВСС да стават, както досега тайно, а не както предложиха от Реформаторския блок – с явно гласуване. Явното гласуване беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ПФ и “Атака”.

Автор: Десислава Любомирова [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Заглавие: Комисията за Конституцията заседава до късно

Цитат: Беше отхвърлено предложението на реформаторите за явно гласуване във ВСС. На заседанието дойде и лидерът на Атака Волен Сидеров, за да защити идеи на националистите. Те предложиха процедура за освобождаване на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища по предложение на една четвърт от депутатите. Идеята обаче беше отхвърлена, защото е извън обхвата на проекта, приет на първо четене.[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!