Италия на борба с разхищението на храна

Италианското правителство подкрепи с огромно мнозинство няколко законопроекта, които целят да намалят огромните количества храна, които се изхвърлят в страната всяка година.

Italian-Restaurnat

Законопроект, приет от 181 сенатори, ще насърчава семействата да използват т.нар. “кучешки куфари”, за да вземат вкъщи останалата храна след хранене в ресторант и ще премахва препятствията за фермерите и супермаркетите, които искат да даряват храна за благотворителност.

Целта на промените е съкращаване с най-малко 1 милион тона 5-те милиона тона годна храна, които се изхвърлят годишно в Италия.

Italian-Food

Министърът на финансите заяви, че разхищаването на храна струва на италианския бизнес и домакинствата повече от 12 милиарда евро годишно, или около 1% от БВП.

Capri-Restaurant

А тъй като държавният дълг на Италия надвишава 135% от БВП – число, което се е увеличило 5 пъти от 2003 година насам, младежката безработица е близо 40%, а милиони италианци живеят в бедност, такова разхищение на храна е, меко казано, неоправдано.

Междувременно Върховният съд в Италия се произнесе само преди три месеца, че кражбата на малки количества храна, заради глад, не е престъпление.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!