Юлиян Атанасов с първа самостоятелна изложба на аналогова фотография в КО-ОП

Тази седмица можеш да си дадеш едно добро начало на почивните дни още от петък вечер, когато пространството за изкуство и събития КО-ОП открива първата самостоятелна изложба на българския оператор и фотограф Юлиян Атанасов. “ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ” включва 20 фотографии на хора и места от България, Германия, Италия, Хърватия и Иран. Куратор на изложбата е швейцарата Катарина Рипщайн.

Ето какво имат да ти кажат организаторите на изложбата, а ние те съветваме да не я пропускаш! Имаш възможността да я видиш от 8-ми до 23-ти ноември на бул. Янко Сакъзов 17.

________________

Юлиян е оператор и често създава фотографските си произведения в периферията на снимачната площадка, в почивката или в края на деня, но фотографиите му не са част от конкретен кино епизод. Юлиян снима и далеч от филмовата действителност, когато пътува или е със семейството си. Творбите му се открояват от съвременния поток на изображения чрез съзнателно забавен начин на работа. Снимките не са инсценирани, нито откраднати, така че е трудно да ги причислим към обичайните категории репортажна, документална или сценична фотография. Образите, уловени в един колкото спонтанен, толкова и конкретно изчакван момент, разкриват ментални, асоциативни пространства. Провинциални и градски пейзажи служат като метафори за копнеж, меланхолия и фаталност.

Всички произведения в изложбата “ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ” са постигнати чрез метода на класическата аналогова фотография – заснемане, проявяване и копиране. За Юлиян бавният процес и непредсказуемостта на аналоговата фотография са избор и предизвикателство, но и възможност. Несъвършенството на светлочувствителната емулсия и случайността са неделима част от особената естетиката, присъща само на аналоговата фотография. Серията “ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ” отбелязва тихото и благородното съществуване на филмовия негатив и също може да се разбира като апел към духовете на изчезващата технология.

Юлиян Атансов живее и работи в Берлин и София. Заснети от него игрални филми са представени на фестивалите в Кан, Токио, Берлин, Локарно, Сънданс. Познат е на широката аудитория като оператор на филмите “Източни пиеси” и “Островът”, където работи с Камен Калев, “3/4” с реж. Илиян Метев и “Ялда” от 2019г. с реж. Масуд Бакши.

За повече информация може да посетите и събитието във Фейсбук тук.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!