Вила от приказките

Има нещо, за което съм благодарна на изолацията. Мисля, че в близко бъдещо няма да искам да погледна дигитално устройство с цел забавление. (Нали все се жалим, че прекарваме много време със забоден нос в екран, дисплей и т.н.). Толкова стихотворения, разкази, басни, вицове и обикновени глупости се изчетоха онлайн по време на карантината, че не мога да чуя дори прогнозата за времето, прочетена на глас. Камо ли приказка или пиеса. Една маса народ реши да разведрвява народонаселението, посредством четене онлайн на каквото й попадне пред очите. А и лайкове падат, споделяния, що не? Един пее, друг скача, трети преподава йога, “кълчи кълки” или пък раздава съвети как “да запазим душевния си баланс по време на пандемия”. Не казвам, че нямаше и чудесни попадения, но… На мен лично хич няма да ми липсва тази читалищна самодейсност, насред пандемията. 
Има обаче и артисти, които са впрегнали музата си в нещо лично, красиво и докосващо. Френската художничка Натали Лете например преживява тези трудни времена, като рисува. А “платното” й е нейната селска къща. Вратите, стените, стълбищата и мебелите – Натали преобразува всичко в истинска “страна на чудесата”.

Натали решава първо да боядиса цялата къща в бяло, за да я превърне в “празно, бяло платно”, върху което да рисува. “Първата година живеехме в напълно бяла къща”, обяснява Лете. „Тогава започнах да рисувам всички детайли, когато имам време. Сега, покрай изолацията, имах два пълни месеца, за да се съсредоточа върху боядисването на стените. “

“Исках да изрисувам всичко, не само стените”. Реших да боядисам всички мебели, лампи, плочки, килими, възглавници и други тъкани. За да създам гнездо, което е изцяло с моето изкуство”, разказва Натали.
Тя черпи много вдъхновение от великолепните къщи в Залипие, Полша, както и от къщата на Мод Люис и къщите на Чарлстън в Англия. “Харесват ми и улиците в душата на Танжер, Мороко, които са рисувани от млади тийнейджъри, просто за да разкрасят района.”

„След като нарисувах стълбището си, осъзнах колко ми е приятно да се разхождам в къщата през цялото време. Разглеждането на всички цветни мотиви през целия ден ми носи много щастие. Сякаш живея във вила от приказките .”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!