Изкуство и политика: пресечни точки

На 27 октомври в галерия „Структура“ се открива изложба с произведения на Ото Дикс, Хана Хьох, Йозеф Бойс, Гюнтер Юкер, Герхард Рихтер, Антони Райжеков, която поставя въпрос за връзката между изкуство и политика от 20-те години на 20-ти век до днес. Като част от програмата на изложбата в събота, 30.10., ще се проведе онлайн-лекция на Вибке Трунк (Германия) за творчеството на Ото Дикс.

Der Krieg, 1924, Otto Dix

Изложбата представя произведения на едни от най-големите имена на германското изкуство на 20-ти век от колекцията на ifa – Институт за международни отношения на Германия: Ото Дикс, Хана Хьох, Гюнтер Юкер, Йозеф Бойс и Герхард Рихтер. За разлика от други изложби на ifa през последните години, “Изкуство и политика“ не е готова пътуваща експозиция, а кураторски проект на Мария Василева. Тя обединява произведения на пет художници от Германия от различни поколения под мотото в търсене на връзката между изкуство и политика и преживяването на художника на големите сътресения от последните 100 години в Европа.

Изложбата е допълнена и със съвременна намеса от България – в нея ще бъде представена и нова работа на българския художник Антони Райжеков, която коментира настоящата ситуация на пандемия.

Като основен партньор на изложбата Гьоте-институт България ще предложи и разнообразна съпътстваща програма, която ще започне тази събота, 31.10., с лекция на германската изкуствоведка Вибке Трунк. Тя ще се съсредоточи върху творчеството на Ото Дикс и произведенията, показани в изложбата, през призмата на темата „Изкуство и политика“ и историческия контекст в Германия по време на Ваймарската република.

За Вибке Трунк

Вибке Трунк следва сценография и костюмография в Академията за изящни изкуства в Щутгарт, след което се посвещата на изкуствознанието. След завършването на следването си по изкуствознание и философия в университети в Щутгарт и Вюрцбург, се ангажира най-вече в сферата на художествената медиация и педагогика. От 2014 г. работи като научен сътрудник в университета Карл фон Осицки в Олденбург. Фокус на изследователската ѝ дейност е проучването на връзката между изкуство и политика по времето на националсоциализма.

За проекта на Гьоте-институт Изкуство и политика

Проектът “Изкуство и политика” на Гьоте-институт България поставя въпроси за политическата роля на изкуството в исторически план от 20-те години до днес. Проектът стартира като отговор на изложбата “Изкуство и политика. Сблъсъци и съжителство“ с произведения на германски художници от колекцията на Германския институт за международни отношения ifa, както и нова инсталация на Антони Райжеков, и с куратор Мария Василева. По време на изложбата от 27 октомври до 9 декември в галерия „Структура“ Гьоте-институт организира още поредица от лекции, дискусии и пърформанси. Повече информация за съпътстващите събития ще намерите тук.

__________________

Съдържание: Гьоте-институт България 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!