Излезе докладът на ЕК за 2016 г.

Европейската комисия представи петнадесетият си доклад по механизма за сътрудничество и проверка за стъпките, предприети от България в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Как беше отразена новината, какви акценти бяха извадени от доклада на ЕК и кои медии решиха да замълчат? Остър ли е докладът или ”’Брюксел нежно ни критикува”, а ”докладът почти положителен”? Вижте в таблицата и преценете сами:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавия: ”Докладът на ЕК: В България още няма истинско правосъдие”

”ЕК очаква проверка по ”Яневагейт” и на прокуратурата”

”ЕК: Тържеството на правосъдието в България куца”

Цитати: “Фактът, че по много от препоръките в доклада от 2015 г. трябва все още да се предприемат действия, подчертава липсата на решимост в усилията на българските институции в ключови области на съдебното управление, заявяват ЕК в последния доклад. “

”ЕК отбелязва, че казусът показва сериозни системни проблеми, но вместо това проверките са се фокусирали върху законността на записите, а не върху съдържанието им. ”

”ЕК отчита, че в България е подкопано доверието на обществото във възможностите за възтържествуване на правосъдието. ”

Автори: Десислава Димитрова, Виктор Стефанов [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ] Новината не е отразена!

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: “Брюксел: Проблемите на съдебната власт в България остават”

Цитат: “Проблемите на съдебната власт в България остават, нивото на корупция е високо, институциите са неспособни да се справят с предизвикателствата. Това се казва в мониторинговия доклад на Европейската комисия относно напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка, предава БГНЕС.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: ”Европейската комисия представя днес доклада си за България”

Цитат: “Докладът изглежда ще бъде по-мек от очакваното от някои политици в България. В черновата на документа се отбелязва напредъка в съдебната реформа, добра е оценката за стратегията за борба с корупцията по високите етажи. Подчертава се, че намеренията са хубави, но е важно през 2016 г. да има резултати от прилагането на тези стратегии. “

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ] Заглавия: ”България получи остри критики от Брюксел за съдебната система”

”Очаква се остър доклад от Брюксел за съдебната система”

Цитати: “Европа критикува съдебната система на България.  В представеният днес в Брюксел мониторингов доклад на Европейската комисия се посочват сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт.”

”Докладът на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка изглежда отрицателен по отношение на съдебната система.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ] Заглавие: ”Докладът на ЕК: Независимостта на съдебната власт е съмнителна (пълен текст)”

Цитат: “Сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт. Това са основните заключения в поредния мониторингов доклад на Европейската комисия, който беше представен в Брюксел”

Автор: Десислава Станева

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ] Заглавия: ”ЕК препоръва прозрачно разследване на разговорите между ”двете каки””

”ЕК оповести доклада за България (пълен текст)”

Цитати: “Европейската комисия препоръчва прозрачно и безпристрастно разследване на изтеклите записи от разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Това става ясно от публикувания в сряда Доклад на комисията относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.”

”В доклада е записано, че промените в Конституцията трябва да бъдат последвани от приемането на оставащите законодателни инициативи.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Заглавия: “Еврокомисията препоръча външен анализ на прокуратурата”

”Еврокомисията: Цялата съдебна система трябва да се лекува наведнъж”

”Евродокладът за правосъдието в България – тежки оценки и дипломатични препоръки”

”Докладът на ЕК: Експертиза отвън за прокуратурата, остават в сила старите препоръки”

Цитати: “Докладите имат холистичен подход към цялата система и той трябва да бъде приложен на практика. Така от Европейската комисия (ЕК) отговориха на въпроси за оценката на работата на прокуратурата в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше представен официално днес.

”Въпреки усилията по най-високите етажи на съдебната власт и на премиера, да неглижират скандала със записите, станал известен като “Яневагейт”, той влиза и в годишния доклад за България на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдие и вътрешен ред.”

”Европейската комисия възприема положително идеята България да бъде подпомогната от европейски експерти в реформата на правосъдието. Същевременно комисията отбелязва, че много от препоръките, отправени в миналогодишния доклад, остават в сила.”

”България трябва “да започне независим анализ на прокуратурата, както е заложено в правителствената стратегия за съдебна реформа, като се държи сметка за вече осъществените мерки за реформа”.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ] Заглавия: ”Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас”

”Мониторинговият доклад на ЕК за България – като цяло положителен”

Цитати: “Сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт. Това са основните заключения в поредния мониторингов доклад на Европейската комисия, който беше представен в Брюксел, съобщава Нова телевизия.”

”Въпреки предварителните очаквания на някои български политици за силно критичен доклад, документът изглежда като цяло положителен. В него се отчита макар и слабият процес на реформи в съдебната система.”

Автор: Иглика Игнатова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ] Заглавие: ”ЕК настоятелно: BG да ускори съдебната реформа”

Цитат: “В доклада се посочва в кои области беше отбелязан напредък по отношение на установените показатели през последните 12 месеца и къде са необходими допълнителни стъпки, пише в съпътстващото съобщение.”

Автор: Елка Василева

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ] Заглавия: ”ЕК в доклада: ВСС има проблем с независимостта, прокуратурата – с ефективността”

”ЕК допускала идеята европейски експерти да ни помагат за съдебната реформа ”

Цитати: “За разлика от предишни години, новият мониторингов доклад от ЕК остана силно критичен при официалното си представяне, а не само в своята чернова. Той съдържа множество забележки по отношение на работата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност и политическата воля за законодателни промени, които да подобрят работата на Темида.”

”Eвропейската комисия възприема положително идеята България да бъде подпомогната от европейски експерти в реформата на правосъдието. Това се посочва в черновата на доклада на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде представен официално в сряда, информира БТА.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ] Заглавие: ”ЕК ни критикува за корупцията и липса на присъди по високите етажи”

Цитат: “Днес Комисията публикува най-новия си доклад по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) относно стъпките, предприети от България в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.”

Автор: Калина Петрова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ] Заглавие: ”ЕК: Корупция и проблеми в съдебната власт. Обявени са стъпки, време е за реален напредък”

Цитат: “Проблемите на съдебната власт в България остават, нивото на корупция е високо, институциите са неспособни да се справят с предизвикателствата, се казва в мониторинговия доклад на ЕК относно напредъка страната ни.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавия: ”Докладът на ЕК за България: 2016 трябва да е годината на действителен напредък”

”Брюксел нежно ни критикува, докладът почти положителен”

Цитати: “Според изводите на евроекспертите страната ни има още много работа, за да постигне осезаем напредък в тези сфери. Те се надяват, че това ще се случи именно през настоящата година.”

”Въпреки предварителните очаквания за силно критичен мониторингов доклад от Европейската комисия, документът изглежда като цяло положителен, съобщава кореспондентът на БНТ в Брюксел.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ] Заглавия: ”Брюксел: Имаме сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт в България “

””Яневагейт” – в доклада на Брюксел ”

Цитати: “Сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт. Това са основните заключения в поредния мониторингов доклад на Европейската комисия, който беше представен в Брюксел.”

”Според оценката на Брюксел прокуратурата у нас се нуждае от реформа и независима оценка за работата й. Европейската комисия отчита липса на устойчив напредък в борбата с корупцията и изразява съжаление, че парламентът е отхвърлил Закона за борба с корупцията.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ] Заглавие: ”ЕК представи четиринадесетия доклад за България по механизма за наблюдение “

Цитат: “В доклада се посочва в кои области беше отбелязан напредък по отношение на установените показатели през последните 12 месеца и къде са необходими допълнителни стъпки, пише в съпътстващото съобщение.”

[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!