Изложба – Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод

Вернисаж в Галерия Аросита на 0септември  от 18.00 ч. до 20.00 ч.

Тази изложба се реализира в памет на Димитър Грозданов – изкуствовед и основател на Фестивал Процес – Пространство и на Кристо – световно известна фигура в съвременното изкуство, които ни напуснаха през 2020 година.

В далечната 1992 се състои първият Фестивал Процес – Пространство в Балчик, място не случайно избрано за провеждането на международен форум за изкуството на неконвенционалните форми. Тогава Димитър Грозданов кани да участват български автори и автори от балканите. Кани и Кристо. Кристо не идва в Балчик, и вместо това изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти и реализации, с което да подпомогне инициативата.

1993 в Галерия Балчик плакатите са експонирани като инсталация с типичните за Кристо опаковъчни похвати. След това, същата година изложбата гостува в София в зала Средец. През 1994 е представена в Музеят за Съвременно Изкуство в Скопие, а на откриването на изложбата слово произнася Борис Климентиев. През 1996 плакатите са експонирани в Националната Галерия в Прага. Комисар на изложбата тогава е Елена Панайотова.

Първият брой на списание “Изкуство Art in Bulgaria”, излиза в същата 1993-та година, чиито главен редактор до 2003, (когато е издаден последният 100-тен брой) е Димитър Грозданов. Именно в този първи брой са публикувани няколко статии за Кристо и за Фестивал Процес – Пространство, като идея и концепция. Автори на статиите са Лъчезар Бояджиев, Георги Тодоров, Димитър Грозданов и статия за Кристо с извадки от списание “Art in Australia”.

Днес имаме възможността да видим оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание “Изкуство Art in Bulgaria”. В изложбата също така, може да бъде намерена допълнителна информация за проектите и тяхната реализация, която е заета от официалният сайт на Кристо и Жан-Клод www.christojeanneclaude.net и други онлайн източници.

Благодарности на Елена Панайотова, Борис Климентиев и Марина Грозданова за предоставените информация и архив, относно предходните публикации и изложби на колекцията.

Организатори на изложбата са екипът на Фестивал Процес – Пространство – Пенка Минчева и Христина Бобокова.

___________

Съдържание: Фестивал Процес – Пространство

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!