JCI Варна – за по-добро образование и по-успешен бизнес

Преди няколко седмици ви запознахме с неправителствената организация JCI Bulgaria и националният й президент – Радослав Георгиев. Поговорихме си за целите на организацията и обсъдихме някои от нейните проекти. Тук ще ви запознаем с друг президент на JCI, този път на локално ниво – Явор Арнаудов, президент на JCI Варна, най-големият локален клон на JCI в България.

Явор Арнаудов е от тези млади българи, които с делата си непрестанно целят да направят света по-добро място и неусетно увличат хората около себе си да споделят този стремеж. След като завършва Математическата гимназия във Варна през 2009, той заминава да учи в Англия, в университета Уорик, където записва физика и бизнес. Явор продължава академичната си кариера в същия университет като докторант по физика. През 2016 година, обаче, се провежда референдума за Брекзит и Великобритания решава, че иска да напусне Европейския Съюз. Това подтиква Явор да се върне на континента. След като прекарва една година в Германия, той се завръща във Варна и работи като софтуерен разработчик. Скоро след завръщането си, покрай приятели, бързо се превръща в активен член на JCI Варна. Явор казва, че откакто е част от JCI, се е запознал с над 800 човека във Варна и е създал множество професионални контакти.

Ние се срещнахме с Явор, за да научим повече за него и за страхотните инициативи, които JCI Варна организират.

Разкажи ни повече за клона на JCI във Варна. Кои са вашите приоритети и кои са основните проблеми, на които търсите решение?

JCI Варна е основано 2012 година, оттогава досега сме имали 57 членове. В момента активните членове са около 20 и основните дейности, с които искаме да бъдем разпознаваеми в града, са мероприятия, които подпомагат качественото образование и бизнес средата. Искаме да намерим основните причинители на некачествено образование, така да кажем, както и нещата, които възпират бизнес средата да расте по-бързо и, ако можем, да потърсим дълготрайно решение.

Това е едно от основните неща в JCI – ние търсим устойчиви решения на проблемите, които има в средата на образованието и бизнес средата, специално за Варна. Това, което правим, е да анализираме на база личен опит и да питаме ангажирани лица, активни граждани и бизнеси и други НПО-та кои според тях са основните проблеми във Варна в сферите на образованието и бизнеса. Икономическия растеж е реално темата, върху която работим. Ние правим анализи, за да разберем къде и как може JCI да се включи, в рамките на нашите ресурси, защото все пак сме доброволци от една страна, от друга страна имаме финансовото ограничение на това, което можем да постигнем и от трета страна – какво реално би могло да промени дълготрайния проблем, който се опитваме да решим.

От тази гледна точка ние сядаме и в един много изчистен процес, който е разработен в последните 15 години – Active Citizen Framework, който мисля, че е патент на JCI World, ние започваме да решаваме проблеми на обществото, като началната точка е това – анализ на средата, какво е нужно, кои са проблемите, от какво зависят, какво е правено досега, какви са нагласите на обществото спрямо самия проблем.

Втората точка от процеса е планиране какво точно се опитваме да решим. Поставяме си го като проект, на който един от нашите членове става координатор – той приема самия проблем, който се опитва да реши, доста лично, след което започва да планира. Оттам нататък се говори вече със заинтересованите лица, които, според нас, биха допринесли за решението на проблема, измисляме събития, мероприятия – дали ще е акция, дали ще е реклама – каквото е нужно за да започнем да решаваме проблема.

Следващия етап е изпълнението на самия проект – провеждането на мероприятия, събития, каквото конкретно представлява проекта. В това се влагат доста човекочасове на доброволците, които са твърдо решени да помогнат за подобряването на средата си, за да направят една по-добра Варна.

Последния етап от процеса е оценяването. На този етап решаваме дали сме решили проблема така, както го виждаме в нашите очи и дали на локално ниво Варна е станала по-добър град за живеене и една по-добра среда и, ако не сме успели, се връщаме обратно и тръгваме по нов път да решаваме същия проблем. Може би предишният път това, което сме планирали, не е било достатъчно или не сме активизирали достатъчно хора. Така, стъпка по стъпка, ние се опитваме да решим проблема. В момента, в който видим, че той вече има решение, дали от нас или от някой външен човек или външна сила, фокусираме нашата дейност върху следващия проблем.

На ниво Варна ние имаме пълната свобода да решим кои са проблемите, които според нас са важни за града и да атакуваме тях, докато примерно в София имат свободата те да изберат какви проблеми са актуални за София и какво според тях JCI може да направи там. Това е една от най-печелившите страни, едно от най-важните неща, които ме привлякоха към JCI – че ние имаме свободата на локално ниво да решаваме какво да правим, като от международно ниво получаваме всички нужни знания за процесите, които ще използваме, за да решим тези проблеми. Това е може би най-готината част от JCI – че процесите за решаване на проблеми са еднакви навсякъде по целия свят, но самите дейности са различни. Има хора, които се занимават с това от много, много години. Горната граница на членовете на JCI е 40 години. В чужбина има хора, които от 15 години са активни членове на JCI, събрали са адски много опит за това какъв е начина да промениш средата си, дори и с минималните ресурси, които имаш – доброволци и мотивацията на тези доброволци.

От няколко години се фокусираме само върху тези 2 направления – за качеството на образованието и бизнеса. Беше решено от членовете, че това са най-належащите проблеми за града. В момента сме в процес на подготовка на дългосрочна стратегия – имаме желанието да разпишем тези проблеми в доста повече детайли, така че следващият път, когато говорим с партньори или искаме да ангажираме по-широката публика, ние да имаме позиция какви са проблемите във Варна, както и да предложим решения, които според нас биха работили. Не е гарантирано те да решат проблема от раз – не се опитваме да лекуваме симптоми – опитваме се да лекуваме болести, нещо, което е доста по-дълбоко заложено в нашето общество, което ще отнеме повече време. Ние сме готови да дадем от времето си, за да вземем активна позиция срещу проблемите на Варна, така че в един прекрасен ден да се събудим и да видим, че сме направили промяна в средата си.

През април организирахте 2 мащабни събития, които отразяват този ваш фокус. Първото от тях беше “Първи стъпки в бизнеса”. Разкажи ни повече за него.

Първи стъпки в бизнеса” цели да запознае по-широката публика във Варна с премеждията пред един предприемач – тогава, когато човек решава да започне своя собствен бизнес. Какви са приключенията и стъпките, през които се минава, какво биха те, самите предприемачи, които вече са с установен бизнес, препоръчали на младежите, които биха искали да тръгнат по същия път. Това за нас е едно много емблематично събитие. Това е петото във Варна, което организираме. Събираме много готини лектори, те с удоволствие разказват за своите истории, как са започнали, какви са били премеждията им, какви са най-важните опорни точки, които са ги задържали през цялото това време да продължат напред, да не спират, да не са се откажат. Ние искаме да създадем усещането във всеки един от участниците, във всеки един от присъстващите, че ако имат желание да започнат нещо свое, пътят е труден, но се отплаща многократно.

За нас е важно да поддържаме предприемаческия дух. Смятаме, че броя предприемачи във Варна не е достатъчен, за да решат всички икономически недостатъци. Има проблеми, които се решават на базата на икономическа активност – надяваме се хората да бъдат по-рисково настроени, да започнат нещо свое, да пробват. За нас е важно да има такава среда, защото тя предразполага да се запълват всичките ниши на пазара. В София има такава среда, там се изгражда от доста време и има доста голяма подкрепа от различни предприемачески насочени фондове, акселератори, програми. В София не е странно да чуеш “Да, аз съм предприемач, занимавам се с 3-4 бизнеса, не съм сигурен кой от тях е важен, но предоставят решения, които решават проблеми на деня“. Например, в момента има недостиг на car sharing, започват бизнес за споделена икономика за коли, за наемане на електрически коли в София. Подобно нещо решава проблем, който съществува, но това е решение на човек, който е предприемачески настроен – той вижда за какво има нужда и активно търси решение. По същия начин ние искаме във Варна хората да знаят, че ако видиш проблем, който според теб може да бъде решен, ти би могъл да поемеш риска, да заемеш позицията на предприемач, да се опиташ да го решиш и това да донесе полза, както за теб, като започващ нов бизнес, така и за самата среда – да решиш проблеми, които бизнес средата има.

За нас е адски важно да създадем по-скоро движение, да създадем усещане във варненци, че те могат да решат проблемите, които виждат около себе си. Изискват се много “топки”, ако използваме английския израз, много увереност, много постоянство, много добро познание на средата, но е нещо, което всеки, който знае защо го прави би могъл да го направи.

Тук идва и съществения въпрос – защо? Във Варна, според мен, предприемаческият дух може да бъде събуден много лесно, но за момента не ни достигат дейни хора. Има интерес, доколкото сме проучвали. Акселератори също са правили собствените си проучвания дали във Варна би могло да съществува програма с предприемаческа насоченост, на ранна подкрепа на стартъпи. В момента, доколкото знам, има преакселератор, който подготвя бъдещи предприемачи с първите им стъпки в бизнеса – как да започнат да моделират своите процеси, как да си описват бизнес плана, как да си опишат бизнес идеята, как да я презентират пред отговорни лица за рисков капитал или анализ на риска. Нещата се задвижват и това не е отскоро. Знаем, че имаме партньори в лицето на средата за споделено работно пространство във Варна – тя е мъничка, все още прохожда. Най-старият coworking space е на 5 години, които бяха навършени съвсем скоро, но това е нещо, което, според нас, е нужно на самия град и на самото общество, за да могат да решават проблеми, за да може икономическите проблеми на града бъдат подложени на тест от различни предприемачи. Не всеки ще бъде успешен, но всеки, който докосне проблем, който е от съществена важност за града, ще бъде и успешен предприемач. За нас е важно повече хора да пробват – дори и малка част от да успеят, ние знаем, че утрешният ден ще бъде по-добър за Варна, ако имаме такива хора, които се опитват да решават проблемите на бизнес средата.

Нашето събитие беше насочено точно срещу тази цел и се прави, и ще продължава да се прави, докато усетим, че във Варна хората са достатъчно приключенски настроени – да поемат рискове, да създават собствени бизнеси и да решават проблемите, които имаме. Това е моя прочит на “Първи стъпки в бизнеса”. Събрахме лектори, които са създали едни от най-големите фирми в България. Поканихме Ивайло Славов, съосновател и изпълнителен директор на BULPROS, най-голямата българска ИТ компания. Поканихме Пресиян Каракостов, собственикът на Тайтън Гейт – изцяло варненса фирма в ИТ сферата. Друг лектор беше Георги Малчев – управляващ съдружник в маркетинг агенция xplora.bg. Четвъртият ни лектор беше Пламен Андреев – основен управител на Планекс Холдинг, една от най-мащабните фирми за строителство във Варна. Самите лекции скоро ще бъдат качени в YouTube и се надяваме скоро да ги споделим. Форматът е по-скоро като TedX talk, само че няма конкретна поука, а по-скоро се разказва личната история на всеки предприемач. Няма “правете това, за да успеете”, а “пробвайте – за да успеете, трябва да пробвате”.

Тази година събрахме над 170 участника. Много от тях имаха огромен интерес към нашите лектори. След самите лекции имаха адски много въпроси, питаха за собствените си идеи, къде според лекторите има потенциал да се развиват, как да започнат, какви премеждия виждат, как да продължат. За жалост нямаме ресурсите да го правим по-често, нито да го правим по-мащабно, но сме много щастливи с нивото, което можем да направим сега. Липсва ни основно човешкия ресурс да се справим с по-голям наплив от хора, но за сметка на това качеството на лекторите ни е много високо и хората, които присъстват, са супер ентусиазирани, че продължаваме да организираме подобни събития.

Тепърва ни предстои да направим и издание на “Първи стъпки в бизнеса”, което да бъде насочено към женската аудитория, т.е. ние ще съберем жени, които са започнали своя бизнес и имат да разкажат своята история за това какви са били техните проблеми. Надяваме се това да покаже, че всеки, който реши да започне своя бизнес и знае, че решава важен проблем за средата си, би могъл да успее и знае къде да намери подкрепа. За нас е важно хората, които имат интерес да се развиват в насоката на предприемачеството, да имат подкрепа в нашето лице – да можем да ги свържем с правилните хора, които да им покажат пътя, който им предстои, да знаят как да бъдат подготвени, да не бъдат оставени сами да се борят срещу всякакъв вид препятствия. Опитваме се да им предоставим всичките ресурси, които ние знаем и можем да съберем под една шапка.

Второто събитие този месец беше “JCI Our Future: Ден на професиите”. То съвпада повече с другата ви цел – тази за образованието. Как премина то?

Този наш проект претърпя многократни промени и е насочен към подобряването на кариерната ориентация на млади варненци – хора, които все още не са решили какво искат да работят, или се двуомят между различни професии. Ние желаем да им разкажем как изглежда един ден от погледа на човек, който работи бъдещата им професия, за да могат да се запознаят на първа ръка с проблемите, предимствата и недостатъците на всяка една професия, за да преценят дали това е нещо, което те искат да правят в бъдеще.

Това, което открихме от наше проучване е, че немалко хора във Варна не са доволни от професията, която упражняват, или имат желание да я сменят, но не са сигурни дали могат да направят тази стъпка. Затова, ние се насочваме към основата на проблема, който е недостатъчната кариерна ориентация в ранна възраст – учениците и студентите не са наясно как реално изглежда тяхната потенциална бъдеща кариера. Ние фокусираме нашата дейност върху това максимално много информация за бъдещето им да достигне до тези все още младежи, които не са изградили своя светоглед, за да може да им предоставим по-актуална информация и те да могат да направят правилния избор достатъчно рано, за да не се налага на по-късен етап да сменят своята професия или насоченост.

Допълнително към това, ние им предоставяме информация за това как се кандидатства за работа и какво представлява процеса. Донякъде тази информация е налична от различни правителствени структури, например има център за личностно и кариерно развитие, които полагат доста усилия да достигнат до всеки ученик, но невинаги могат. Има ученици, които все още не са наясно какво би представлявало едно кандидатстване за работа, как да се явят на интервю, как да си подготвят CV-то, така че да свърши работа конкретно за позицията, за която кандидатстват, как да не бъдат недопуснати до интервю заради това, че имат малка грешка или не са обърнали внимание на своето CV, как да се представят на интервю, как да напишат мотивационно писмо, как да предоговарят своята заплата, когато стане време за повишение – дали да поискат от мениджъра си, дали да го заявят директно, дали да правят намеци и т.н.

Това са умения, които, за жалост, учиш или в движение, или се надяваш някой да ти ги разкаже. Ние имаме желанието да организираме подобни събития, които да разкажат точно това, от тази част от живота, за която в момента, според мен, няма достатъчно информация споделена с младежите. Това е или тема табу и никой не иска да говори за нея, или няма достатъчно информация, така че те да бъдат добре подготвени. Според нас това би решило доста сериозни проблеми с липса на кадри в дадени области. Стига да се знае какво е нужно и как изглеждат тeзи професии, би било лесно хората да се ориентират достатъчно рано, за да могат да потърсят правилната реализация. От тази гледна точка, ние имаме мисията да споделим максимално много информация с младежите относно различни професии – какво представлява да си лекар или архитект, например, какво представлява да работиш в сектора на туризма, как да започнеш своята в кариера в ИТ сферата, или да си предприемач.

Можеш ли да ни подскажеш какви са плановете ви за следващите месеци?

Започваме нов проект, в чиято насока досега не сме действали – искаме да започнем серия от семинари по финансова грамотност. Това е нещо, което убягва на много от младежите, както и на част от по-възрастните хора. За нас е много важно всеки да може да отговаря за своите финанси и да прави добри финансови решения за своето бъдеще, да знае какви са опциите пред него, какви възможности има, как да започне свой семеен бюджет, как да инвестира, когато е наложително, какво може да направи, за да намали своите дългове, как да планира бъдещи разходи, как да планира започването на собствен бизнес, какво е нужно да знае. Това е насока, в която искаме да работим. Това е нещо, което е от интерес и за самите нас като членове на JCI, което искаме да развиваме у себе си. Част от нас имаме нуждата да менажираме потенциални стартъпи или нови бизнеси, или да сме по-отговорни към собствените си семейни бюджети и лични финанси. Този проект е нещо, което тепърва започваме и ще ни бъде интересно да видим как ще реагира средата, колко от хората ще бъдат заинтересовани.

Другото интересно нещо, което подготвяме – това е академия по дебати и състезания по дебати. Знаем, че това е доста широко практикуван формат в чужбина, както и знаем, че в София частично се провеждат подобни мероприятия. Целта на дебатите е да подобри уменията на младежи, както и на други заинтересовани участници, да дебатират, да представят своите гледни точки, да разберат гледните точки на своите опоненти, както и да създават своите умения в областта на критичното мислене, в областта на знанието, областта на софистиката – т.е. да могат да говорят продължително, да защитават своите точки, да могат активно да заемат позиция и да не се страхуват да я отстояват. Смятаме, че това би подобрило много от недостатъчно добре комуникираните важни точки за града. Знаем, че има достатъчно проблеми във Варна от обществено значение, които не са дебатирани. Не се предоставя достатъчно добра възможност за гражданите да заемат активна позиция, не се предоставят достатъчно добри умения в образователната система за хората, които искат да се развиват в тази насока, така че ще положим стараниe и ще създадем мероприятия, които да са свързани с уменията по дебати и по публично говорене, така че да могат варненците на бъдещето да отстояват своите позиции активно и с хъс.

Кои са предизвикателствата, които правят работата на JCI Варна трудна?

Бих казал, че досега сме се лутали без конкретна насока, поставяли сме доста различни начала за различни проекти, започвали сме различни неща, но досега не е имало достатъчно тясна насоченост в дейността на JCI Варна, така че да бъдем лесно разпознаваеми като сдружение, като организацията, която иска да реши дълготрайните проблеми в сферата на образованието и в сферата на бизнеса.

Другото предизвикателство, което виждаме е, че много от хората са обезверени, че могат да променят Варна. За тях това е нещо, което е непостижимо, но ние доказваме с всяко едно от събитията си, че дори с малко ресурси успяваме да променим съдбата на адски много хора. Всеки един повлиян от JCI търси по някакъв начин да промени средата си, така че достигаме до много повече хора, въпреки че не можем да разчитаме на прекалено много ресурси.

Другото, което бих могъл да кажа е, че активизираме членове, имаме и симпатизанти, имаме и партньори, но много малко от тях биха заели активна позиция към момента. Повечето от тях се радват на нашите събития и споделят нашия ентусиазъм, но много малко от тях са готови да направят следващата стъпка и да започнат да помагат активно и да решават дългосрочните проблеми, които Варна има, а те не са малко.

Какво е най-важното нещо, което си научил от работата си в JCI?

Че винаги има накъде да се развиваш повече. Малко идеалистично (смее се). Имам много да науча – в началото мислех, че аз съм готов човек с всички знания, които ще ми трябват за целия живот, но се оказа, че не е точно така. Подложих това на експеримент и се оказа, че има адски много неща, които мога да науча и адски много неща, с които мога да бъда полезен – къде с неща, които съм научил от времето в чужбина, къде с неща, които са важни за мен като ценност и искам да бъдат споделени от повече хора. Тази възможност да развивам своите лидерски умения, своите професионални и междуличностни умения – това за мен е една чудесна възможност. Знам, че искам да се развивам и беше съвсем натурално да се присъединя към JCI, защото там имам средата, която е нужна, за да го направя.

Наскоро група от JCI Варна беше на посещение при JCI Плевен. Колко близко работите с останалите локални клонове?

Желанието ни е да работим доста близко. Това, което успяваме да направим досега, е задоволително, но в бъдеще искаме да си помагаме и повече. Целта ни е да споделяме добри практики, които имаме от различните локални секции. Това, което ни възпира най-много е, че всеки един град има различни проблеми. Например, ние във Варна се фокусираме върху качественото образование и бизнес средата, т.е. икономическия растеж, докато примерно в Пловдив имаха повече социални събития, но сега вече и те имат по-голяма бизнес насоченост.

В Плевен отидохме, за да помогнем на секцията да се разрасне. Целта ни беше да съберем повече хора, да покажем, че имаме множество различни гледни точки и въпреки това имаме желание, една и съща цел, една и съща мисия – да помагаме на локалните ни клонове да растат и да стават по-добри. С Плевен работим в насока те да организират подобно събитие като “Първи стъпки в бизнеса” – там да отидат лектори, които да разкажат как са започнали, да съберем активните граждани на Плевен и те да започнат да действат в тази насока и да подобрят своя град, да направят малката промяна, която е нужда, за да се създаде голям резултат.

Работим с различните секции, споделяме си информация, имаме добра комуникация, но нямаме достатъчно добра логистика, така че да успяваме да се появяваме на всяко едно от събитията, но въпреки това смятам, че за JCI е важно, както във Варна, така и в Плевен, да правим промяна за града си. Това, което правим във Варна донякъде е приложимо и за Плевен, бих казал. Имат нужда някой да им покаже как и какво може да се случва като ползваме ресурсите си и ги споделяме – примерно ние имаме контакти с определени лектори, които са идвали във Варна и част от тях са ентусиазирани да отидат и в Плевен, за да разкажат за своите премеждия. Работим, доколкото е възможно, в една и съща насока, с една и съща мисия, въпреки, че решаваме различни проблеми за различните градове.

Извън България, имаме “туининг” с Констанца, т.е. ние споделяме информация с JCI Констанца, които са наши JCI “близнаци” и си ходим на гости често и споделяме кой как, какъв проект е направил, какво сме постигнали – мотивираме се едни други, че реално правим адски готини неща.

Ти си един от тези млади хора, които завършват висшето си образование в чужбина и след това избират да се завърнат в България. Какво би казал на тези, които в момента живеят в чужбина, но се колебаят дали да се приберат в България?

Това, което казвам на всеки, който ме попита подобен въпрос. Това, което можете да постигнете в чужбина, тук ще постигнете малко по-трудно, но ще стигнете по-далеч. Това, което се случва в България е, че тук има малко по-голям потенциал за растеж, къде кариерно, къде в собствен бизнес или професионално. Позициите, които намирате в чужбина, там ще научите адски много, ще имате много добър опит, който никой друг в България няма и вие ще бъдете едни от малкото, които с професионалния си опит ще можете да издърпате по-напред и ще бъде по-добре поставени пред своята конкуренция, така че ще успеете да постигнете доста повече. Вземете колкото се може повече от чужбина като опит, като знание, като контакти, и бих казал, че в България няма да намерите проблеми да започнете или собствен бизнес, или да разраснете такъв, ако разбирате достатъчно и сте взели опит от чужбина.

Познавам немалко хора, които са се върнали. Всички те са доста радостни от факта, че са се прибрали. Много от тях знаят какво правят, знаят защо са се прибрали. За хората, които все още се двуомят, не са сигурни дали в чужбина или тук ще е по-добре – помислете отново, питайте хора, които са се върнали конкретно за проблемите, които смятате, че ще намерите, когато се върнете. Аз съм отворен към въпроса, дори работим по идеята да започнем сдружение, група за споделяне на опит за хора, които са се завърнали във Варна. Официално, все още не е задвижен проекта, нарича се “ЗаВарнали се”. Имаме желание да споделим знание и информация за това, което най-много интересува хората, които мислят да се завърнат.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ако си на възраст между 18-40 години, искаш да направиш България едно още по-добро място за живеене и търсиш съмишленици, или не знаеш откъде да започнеш промяната, то JCI е мястото за теб! Освен във Варна, JCI имат клонове в София, Пловдив и Плевен. Стани член тук.

___________________

Веселин Жеков

Името ми е Веселин Жеков и аз понякога мисля. Създадох блог, veselinzhekov.com, с който да предизвикам себе си и да започна да споделям със света мислите и наблюденията си. Следващата стъпка в това предизвикателството е сътрудничеството ми като гост автор с Shash.bg. Пиша анализи, фейлетони, очерци, от време на време и разкази. Целя да обогатя обществения дебат по наболели теми или да обърна внимание на проблеми, които намирам за важни, но не смятам, че получават необходимото внимание. Старая се да бъда критичен, фактологичен и справедлив, като съм винаги отворен за градивна критика, ако читателите ми преценят, че не спазвам някои от тези правила. Водещите ми принципи са честността, прагматизмът и здравият разум.”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!