‘Срок на годност’ или ‘я ни кажи как се e оженил за леля си’

Кой е по-лесният и сигурен начин да “влезеш в устата на хората” и да станеш обект на полемика, дебати и ожесточени спорове? Да спечелиш президентските избори и да станеш новият държавен глава на Франция или да си женен за по-възрастна от теб жена? Вторият е по-ефективен, със сигурност. Поне у нас. Толкова приказки се изговориха за възрастта на новата първа дама на Франция, че изборът на мосю Макрон за президент на петата република започна да изглежда незначителен на фона на разликата в годините между него и съпругата му. От “Я ни кажи как се e оженил за леля си” (въпрос, зададен от Сашо Диков към репортерка, която следи президентските избори във Франция) до “екзистенциални” дебати в медии на тема: “за и против връзка, в която разликата е повече от 15 години, в полза на жената” – последните две седмици тази тема е повод за сериозни размисли, страсти и шумно изразени компетентни мнения. Възрастта на жената като политическа оценка за съпруга й. Естети и моралисти сме българите – няма как по друг начин да обясним факта, че килограмите и марката на чантите на Лиляна Павлова и възрастта на Бриджит Троньо-Макрон ни вълнуват повече от мозъчните клетки, образованието, компетентността, експертните качества и делата им. Публичните жени, които нямат право нито да са с няколко килограма отгоре, нито да са прехвърлили “правилната възраст”. Жените, които трябва да влизат “по мярка” в клишета и предразсъдъци – да е на средна възраст, “средна хубост” и със средно скъпи чанти, очевидно (щото пък ако е “прекалено красива”, пак не е добре – това ще означава, че е глупава или дължи кариерата си на външния вид… не е препоръчително да е много хубава – ако не вярвате, питайте онази красива учителка, която преди няколко години стана повод за няколко дневни коментари в социалните мрежи). Мъжете са друга работа – те имат право да се женят за много по-млади от тях съпруги (Първата дама на САЩ Мелания Тръмп е по-млада от съпруга си с 24 години. И това не е проблем за никого. Точно толкова лета е разликата между мосю и мадам Макрон, но това е ‘грях’, защото годините са в нейна полза), абсолютно в реда на нещата е да не са с манекенски форми (нямам спомен някой да се е занимавал със снагата на новия министър на отбраната Красимир Каракачанов, но пък темата за килограмите на Лиляна Павлова се дискутира по-често от евентуалния строеж на магистрала “Хемус”) и никой не изчислява стойността на дрехите и аксесоарите им (поправете ме, ако греша, но мисля, че сутрешният блок на Нова тв не е посвещавал телевизионно време на чорапите, костюмите и часовниците на Йордан Цонев, например).

Отношението към жените като към трофей, с който се кичиш, докато “става за показване”, като “панаирджийска мечка”, която разхождаш, докато не се появят бръчките. И очакванията, когато стане “леля”, да я захвърлиш като кисело мляко с изтекъл срок на годност…

Жените като опаковка, като лъскаво бонбонче, като значка на ревера на мъжа си. Иначе сме толерантни хора, широкоскроени – ама дебели и стари жени не щем да гледаме, щото раняват дълбоко естетската ни душа.

А сега вижте снимки на ей тази “леля”. Тя е на 63 години, от New York, името й е Lyn Slater и има 132 хиляди последователи в Instagram. И е възхитителна. Няма да показваме снимки на “чичовците”, които питат що някой се е оженил за “леля си”. Защото сравнението не е в тяхна полза.

 

1

2

3

4

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Манталитет на мъжки клюкар,не че ги няма в изобилие женските клюкарки!!!Хора с празни главиии !!!!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!