На едно сърце разстояние

Тя е Барбара Д’Аурия. Собственик на Piccolo Caffè в Кремона (градът се намира в най-тежко пострадалата от COVID-19 област в Италия – Ломбардия).
Той е Емануеле Капели. Собственик на ресторант Hobos на Piazza della Pace в същия град. Те са бизнес конкуренти. Заведенията им се намират в непосредствена близост едно до друго.
В първите дни на разхлабването на мерките в Италия Емануеле отворя ресторанта си, защото има голяма тераса на открито, което му позволява да спазва правилата за социална дистанция. И клиентите постепенно се връщат.

Барбара обаче няма този късмет. Нейното кафене няма външна тераса, защото точно пред обекта й има улица и пешеходна пътека. “Масите на открито тази година са истински ресурс за оцеляване на бизнеса ни. Вече е топло и ако имаш места навън, това е шансът ти да си върнеш поне част от клиентите”, признава Барбара.
“Много клиенти все още не се доверяват да се върнат в моя бар – казва тя, – никога не съм имала пространство на открито, където да ги посрещам и това е проблем в момента. Страхуват се. Мислех за това по цели нощи. Загубих съня си: тревожех се за съдбата на мястото, което съм създала с толкова любов”, разказва Барбара.

В една от дългите безсънни нощи тя решава да говори с Емануеле, собственикът на съседния ресторант, да ползва част от неговата тераса през деня (ресторантът на Емануеле отваря в 18 часа) срещу заплащане. “Това беше единственият начин да оцелея”. 

А отговорът на Емануеле изненадва и трогва до сълзи Барбара. “Ползвай цялата тераса, момиче! Напълно безплатно. Защото само заедно ще преборим кризата!”
Днес Барбара сервира кафе, закуски и обяд на… терасата на своя конкурент Емануеле. Постепенно се връща към живота. А сълзите й потичат, когато разказва за голямото сърце и щедрия жест на Емануеле.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!