Как местната управа на Торонто и стотици дарители помагат за спасяването на вековен дъб

В двора на частен имот в квартал “Северен Йорк” в Торонто, Канада, се намира нещо изключително – вековен дъб, който се предполага, че е на 300 години. Дървото е едно от най-старите по тези места, от вида червен дъб.

С височина от 24 метра и диаметър на ствола 5 метра, това огромно наследство се простира в двора на къща, строена през 60-те години на миналия век.

Внушителата големите на дървото успява да засенчи имота, чийто събственик обаче в последните години изразява опасенията си, че поддръжката на дъба ще става все по-необходима, а вече корените му крият опасност и за структурата на самата къща.

Виж още: Мадагаскар отбелязва 60 години независимост като засажда 60 милиона дървета

Макар съседите също да изразяват притесненията си, хората не са готови да се разделят с това огромно наследство. Местната жителка Едит Джордж е отявлен защитник на вековния дъб от 14 години и смело защитава поицията, че за отсичането му и дума не може да става. “Това е Ролс Ройс-а на дърветата. Никое дърво в Канада не може да се похвали с такова наследство”, казва тя.

В съдбата на вековния дъб се намесва и държавата. Решението, което се гласува през 2018 година от градската управа е да закупи къщата, за да я събори и да превърне мястото в малък обществен парк.

Миналата година е постигнато и споразумение със собственика, като общината има само едно условие за покупката на терена – половината от цената да бъде покрита от частни дарения.

Самият Али Симага – собственик на имота пък споделя: “Поддръжката на подобно дърво струва скъпо. Ако мястото стане обществено, градът ще може да се погрижи за него по-добре от мен, не искам да съм егоист и да го пазя само за себе си“.

Виж още: Новозеландският министър-председател обещава да постигне 100% възобновяема енергия в цялата страна до 2030 г.

В края на миналата година започна и кампания, която има за цел да подкрепи инициативата и да събере необходимата сума от около 430 000 канадски долара (около 270 000 евро).

Още в самото начало на дарителската кампания бяха получени 100 000 канадски долара от местна двойка филантропи, но в последствие събирането на средствата се забави поради пандемията от коронавирус.

Крайният срок изтича през декември, а ако необходимата сума не бъде събрана, то съдбата на вековния дъб ще остане под въпрос, а наличните средства ще се използват за засаждане на дървета в града.

Към момента в инициативата за опазване на вековния дъб са се включили 1300 благодетели.

___________________

*Заглавна снимка” Robert Wiedemann on Unsplash

Sergei Akulich on Unsplash
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!