What’s Next / Какво следва?

Живеем в турбулентно време, изпълнено с политически кризи и социално напрежение. Пандемията от COVID-19 изостри проблеми и противоречия , които тлееха от дълго време и в този труден момент на повсеместна криза – икономическа, политическа и духовна, те просто избухнаха. Периодът, в който достъпът навън бе затворен, предизвика волята и търпението на всички, но особено много то провокира хората на изкуството, които трябваше да намерят нови тактики и стратегии, за да достигнат до своята публика. Породиха се нови форми на творческа изява, най-вече в онлайн пространството, което наложи и преосмисляне на разбирането на общо / публично пространство.

“Новата нормалност”, както започна да се нарича този исторически момент, оформя своите нови модели на поведение и взаимоотношение. Социалната изолация и затвореният достъп към обществения живот отключиха безпрецедентна съпричастност и солидарност сред хората.

Виж ощеОперната певица Мила Михова в едно интервю за публиките, талантите, важното присъствие на иронията в живота ни, любимите залези и… 2020. 

Провокирана от всички тези нови обществени проявления тръгнах да реализирам кураторски проект за изложба, който да рефлектира на актуалните процеси и теми. Заглавието, на което се спрях идва от английският израз – What’s next?, който в буквален превод звучи като “Какво следва?”, но същевременно е кодово послание с визия за бъдещето, което се използва в много съвременни методи за кариерно развитие и личностно самоусъвършенстване, както и за екологични каузи и програми за опазване на околната среда. Интересно е също, че с една дребна граматическа намеса – What Next? изразът придобива друг смисъл – на реторичен въпрос “Какво още…(може да ми се случи)?”, изречен от някой, който минава през труден момент в живота и му се случват редица проблеми и бедствия. Смятам, че нашият исторически момент е именно такъв и това е една добра отправна точка, от която да тръгнем в търсене на новото и позитивното.

Виж още: 5-часова видео разходка в Ермитажа – истински подарък за душата

Изложбата в галерия Credo Bonum е своеобразна хроника на това време. Момента снимка на извънредната ситуация, в която се оказахме и в която търсим да открием новите си модели на поведение. Така изложбата става пъстър калейдоскоп, разказ с отворен край, споделени мисли и преживявания относно това какво ни се случи и какво предстои…

В рамките на изложбата ще бъдат проведени три разговора по темите, засегнати в проекта и произведенията на участниците: на 28.01.2021 и 04.02.2021 от 15:00 ч. с участващите художници, и на 11.02.2021 от 16:00 с куратори, критици и изкуствоведи.

Проектът е подкрепен от Национален фонд “Култура” по програма “Творчески инициативи”.

_________________

Участници: София Грънчарова , Лъчезар Бояджиев, Елена Назърова, Десислава Тодорова, Ева Тенева-Зайкоф, Антония Димитрова, Деница Милушева, Весислава Желева и Милена Симеонова, Иван-Александър Иванов и Стефания Георгиева, Фабрика за идеи, Дувар колектив

21 януари – 14 февруари 2021

Галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2, София. Дълго откриване: 16:00 – 20:00 ч. при спазване на противоепидемични мерки. Галерията работи всеки ден от 11:00 до 19:00 ч.

*Съдържание: Галерия Credo Bonum

_______________

Виж още: Млад ирански режисьор спечели награда за 1-минутен филм за брака

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!