Градът на бъдещето

Да се изгради един град, буквално от нулата, който да бъде домакин на почти половин милион души? Да, възможно е. Особено в Катар, където има и средства, и условия за такъв амбициозен проект: Lusail City. Той ще се извисява на няколко километра от Доха, проектиран е да бъде изцяло екологично устойчив: вода, транспорт, строителство, изхвърляне на отпадъци, всичко е проектирано така че да има минимално или никакво въздействие върху околната среда. Градът на бъдещето, днес огромен строителен обект, ще бъде домакин на церемонията по откриването и финала на Световното първенство по футбол през 2022 година.

1

В момента голяма част от усилията са съсредоточени върху обществения транспорт и върху националната железопътна мрежа (в процес на изграждане), както и върху строителството на почти 70 километра велосипедни алеи и пешеходни маршрути. От 38 квадратни километра, които ще покрият града, близо една трета ще бъдат разпределени за зелени площи и за насърчаването на пешеходни разходки.

2

В града на бъдещето ще бъде инсталирана и охладителна система, която е сред най-големите и сред най-ефективните в света. Особена интересна е и системата за събиране на отпадъци. Известна като PWC (Pneumatic Waste Collection), това основно подземна мрежа от вакуумни тръби, в които отпадъците се изсмукват до депото за отпадъци. Тази система значително ще намали движението на превозните средства за събиране на боклука, които от своя страна затрудняват трафика. Системата е проектирана за разделяне и събиране на два вида отпадъци и според оценки на специалисти  ежедневно ще се обработват около 300 тона рециклируеми отпадъци.

4

Друг много важен елемент в проекта Lusail City е водата. По специална технология ще бъде обезсолявана морската вода с цел напояване на зелените площи. Но всяка сграда и зелена площ от своя страна е проектирана така, че да се сведе до минимум консумацията на вода.

5

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!