“Като гангрена, не, като проказа”

Факти: “Днес голяма част от българските мюсюлмани виждат истинското лице на ДПС и поради тази причина емисарите на тази партия са насочени към друго малцинство – циганското”, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов от парламентарната трибуна. Той припомни своя декларация от 17 декември, предизвикала бурна реакция, и отново повтори тезата си, че част от циганското малцинство представлява „озверени човекоподобни”.

Размисъл: Така не бива да се говори… Никъде и по никакъв повод… Още по-малко от трибуната на Народното събрание на Република България. Нито личният рейтинг, нито политическият PR могат да оправдаят подобни думи. Човекът е човек, не заради етническа принадлежност. Ако един хомосапиенс може да похвали себе си само и единствено с това от какъв етнос е, това не е добър показател за него самия, а не за тези, които обижда и сочи с пръст. Съзнанието е това, което ни различава от животните, а не етносът ни.
Идват избори, да. И трябва да се привличат избиратели. Но нека цената не е омразата. Защото е опасна. За всички хора. Защото хората с накърнено човешко достойнство рано или късно изпитват желание за мъст. И отвръщат с омраза.

П.С. И накрая: не ден, минутка за размисъл. И не преди изборите, а всеки ден:

И после… после
някаква омраза
се впиваше дълбоко във сърцата.
Като гангрена,
не, като проказа
тя раснеше,
разкапваше душата,
тя сплиташе жестоките си мрежи
на пустота
и мрачна безнадеждност,
тя пъплеше в кръвта,
тя виеше с закана,
а беше рано, беше много рано…
/Никола Вапцаров, “Писмо”/

________________

*Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!