За “увреденото общинско имущество”, “упадъчната” западна музика и други катастрофи

Факти: Кметът на Каварна Нина Ставрева, гост в сутрешния блок на bTV. Датата е 7 юни, годината – 2017. Разговорът, в кратце:

Антон Хекимян: Защо продавате един автомобил, като Вие можете да го използвате като атракция, включително, ето сега ми хрумва, можете да го покажете, да го сложите пред общината или някъде, където е свързано с рок феста, за да служи като атракция, хората да се снимат, а не просто да бъде продаден?

Нина Ставрева: Аз силно се надявам, че тези подписи, които са положени в този автомобил и правят стойността му ценна и сантиментална за някой, ще попадне в ръцете на ценител. Но има и друга гледна точка относно този автомобил. Полагането на подписи върху общинско имущество може да се разглежда като увреждане на общинско имущество. В крайна сметка има и лични автомобили, и други начини, където да се създава история. Не мисля, че служебният общински автомобил е най-подходящият обект за полагането на великите рок имена, които са били гости на България.

Антон Хекимян: Значи господин Цонко Цонев е увредил общинското имущество, тъй като този автомобил е общински и по този начин е станал неизползваем, така ли да разбирам?

Нина Ставрева: Не казвам това. Казвам, че има и друга гледна точка и може да сеее, ъъъм…

Антон Хекимян: Това ли е гледната точка на общинския съвет, който е решил да продаде този автомобил?

Нина Ставрева: Да, да. Точно така.

Хекимян: С какви аргументи продават колата?

Ставрева: Това общинско собстве…. ъъъммм, увредено общинско имущество. Това е, че колата е неизползваема (?!?) и наистина надеждата е да попадне в ръцете на ценител.

Следва експозе, в което госпожа Нина Ставрева ни уведомява колко “чудесни неща” е свършила, откакто е кмет на Каварна. “Чудесни са концертите, фестивалите, не че те не продължават да се случват, но хората в Каварна се нуждаят от грижа, отношение и разрешаване на техните проблеми. Едно от първите неща, които направихме в Каварна, е премахване на таксите в 7-те детски градини и детската ясла, което си е реална социална политика, тъй като заявихме, че приоритетно ще работим за най-уязвимите групи, а именно малките деца и възрастните хора.” Разбираме, че общината е сключила 3 договора за саниране.

Размисъл: Пиша този текст днес, макар че интервюто се случи вчера, защото Благой Рагин и Нина Ставрева в един ден са преко силите дори на човек с много здрави нерви. Пък за емоционална жена като мен, това си е като интелектуално и морално влакче на ужасите. Но не мога да пропусна изявлението на тази жена. Първо защото съм истински притеснена, че току-виж се оказало, че шведският турист е проявил агресия и върху нейната глава. Ако е така – трябват бързи мерки, комоциото не е шега работа.(Въпреки че комоциото се лекува, Слава Богу, пък някои други ‘сътресения’, които сам си причиняваш са по-трайни и не минават, докато не прочетеш малко книги поне). Ако ли не – съм още по-притеснена, защото си мисля, че най-уязвимата група хора не са малките деца и възрастните хора, а тези, които говорят подобни неща. При това без намек за срам. Всички говорим глупости понякога, случва се. Но когато започнеш да ги бълваш от национален ефир, при това със завидно самочувствие, вече е притеснително.

Сега по същество. Цялото интервю може да се обобщи с едно изречение: “Ти му сочиш луната, то ти гледа пръста”. Но ако мога да перифразирам онзи стар физичен закон, то би следвало всяка фрапираща нелепост да има равен по продължителност и обратен по посока отговор. Затова ще карам по ред.

Има една особено “уязвима група хора” в българското общество, която може да се обобщи с онази поговорка: “Аз не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”. Та и госпожа Ставрева така – не е важно “да остана, да съм потребна, да ме има и след мен дори”, важно е да затрия всичко, което Цонко Цонев е направил. Що? “Ми щото така” – така отговарят обикновено подобни индивиди. “С какво е повече от мен?” (също задължителен въпрос за хората, лишени от оригинални смислени идеи, критерий, вкус и визионерство, които компенсират с много глупости, сътворени на инат).

Да противопоставяш фестивали, концерти и културата изобщо на таксите в детските градини, сиромахомилството и салама е стар похват, ама дебилността му не намалява с годините. Противопоставянето е проява на интелектуална немощ пар екселанс, но когато чертаеш разделителни линии между свободата и салама и издигаш в култ “сития търбух, за култура глух” е цинично. Защото гръбнакът на една община/област/държава са хората, които са надмогнали битовите си нужди и слушат музика, ходят на концери, градят, развиват се, информират се и изискват, недоволстват. Но дърпат напред.

Първите две точки доказват невъзможността да докажем на градоначалника на Каварна, че автографът на Рони Джеймс Дио, който няма как да възкръсне, за да се подпише отново където и да било, е ценност, история, памет, а не “увредена общинска собственост”. Нито пък да й обясним, че не е удобно да изричаш взаимно изключващи се твърдения – щото как тъй хем е “увредена” тази общинска собственост и не може да се ползва, хем искате да я продадете на някой “ценител”, за да изкарате някой лев отгоре за по-важни неща като бахур, блини  или пелмени. Ма все пак – госпожо, спрете се, не винаги боли глава от поне някакви опити за мислене. А и защо обявявате нещо “увредено” на търг – балами ли очаквате или ценители?

А договорите за саниране – “само си викам “Дано”. Убедена съм, че госпожа Ставрева ще започне с блоковете в Каварна, на чиито стени са ликовете на световни рок звезди, щото само това не е затрила още от Цонко-Цоневите следи. И после ликът на Сталин като нищо ‘грейнал’ на някоя санирана сграда!
Все будет безпросветна тъма!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

2 Коментари

    1. Пич, “пичът” не е пич всъщност, пък мацката, написала статията, гарантирано е пич! Що се отнася до своеволията на Нина, ще кажа само, че това може да бъде допуснато само в милата ни родина… Не й се сърдете, тя не знае какво прави 🙁 … А легендите завинаги ще останат в сърцата ни. Тях поне няма кой и как да продаде!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!