Как един мъж реши да помага на децата в Кения, изпращайки им книги и учебници

Той отива на първото си сафари през 2018 година с единствената цел да се приближи до дивите животни и да ги наблюдава в тяхното естествено местообитание. Докато обикаля няколко източноафрикански страни, Рой Остин дори не подозира, че пътуването му ще бъде белязано от нещо много смислено и дълбоко. Когато стига до Кения и по-конкретно националния парк Амбосели, Рой попада и в местното основно и средно училище, в което го посрещат множество любопитни деца и учители. Успява да се сприятели с голяма част от тях и разбира колко трудно достигат до тях училищни пособия и учебници.

Снимка: Libraries for Kids International

В Кения правителството не строи училищни сгради по селата. Или хората трябва сами да издигнат училищна сградата, или да съберат пари, за да се построи“, споделя Остин. “Попитах един от учителите дали имат библиотека, а той ми отвърна, че нямат, но много биха искали да имат. Това остана в съзнанието ми“, спомня си мъжът. Когато все пак се завръща обратно в дома си в Блъфтън, Южна Каролина той основава организация, която събира и да изпраща повече от 1000 книги в 11 училища в Кения и Танзания.

Амбицията му да снабдява все повече училища с все повече книги и учебни помагала се разраства и той започва да крои планове как ще пренесе 22 000 книги от Атланта до Кения и как ще започне да се разширява, изпращайки дарения и в Южна Америка.

Разбира се, като всяка смела идея и тази среща много песимизъм. “Много хора ми казваха, че планът е твърде амбициозен и не може да се изпълни. Че книгите ще изчезнат, минавайки през митницата и какво ли още не“, разказва Рой Остин. “Но, все пак, една от моите житейски философии е да останеш винаги концентрират върху целта, а не върху препятствията“, казва Рой и добавя “Всеки стойностен проект ще има проблеми и препятствия за преодоляване. Ако се съсредоточите върху проблемите никога няма да започнете. И обратното – ако се съсредоточите върху целта и решите проблемите, които възникнат, то всичко вече ще бъде възможно.”

Снимка: Libraries for Kids International

Хиляди деца навярно днес са благодарни, че Рой не се е отказал от своята идея и усърдно продължава да помага и да се грии за образованието на децата в Кения, които са лишени от най-обикновени нужди, като учебници и книги.

Срещата на децата с Рой може би е променила живота им. Някои от тях може би по-късно ще осъзнаят истинската и важна помощ, която той им е оказал. Едно е сигурно обаче и то е, че Рой несъмнено успя да надскочи себе си и да осъществи тази успешна инициатива без да се отказва, така че да даде онзи житейки, най-важен пример за децата, които също вече вярват и знаят, че благодарение на него и те един ден ще могат да сбъдват мечтите си.

_______________

Снимка: Libraries for Kids International

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!