100 Кила срещу 100 опорки

Обществената телевизия. Или държавната, май е по-точно, но това е тема на друга дълга и тъжна история. Събота сутрин. Предаването е “Денят започва”, водещ – Георги Любенов. Темата е актуална и болезнена – хората на изкуството и пандемията, а гости – актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов и рапърът 100 кила.

Много повече от дискусия за култура и изкуство беше това. Сбит преразказ на действителността. И кратък разказ за реалността. Щото сме свикнали да живеем в кутийки, стереотипи и предразсъдъци, да говорим с клишета и да лепим етикети, и да обобщаваме. По всякакви параграфи.

В частния случай – единият – рапър, скоро завършил средно, другият – актьор, народен представител, завършил НАТФИЗ, член на комисията по култура в НС… Вторият – сричащ опорки, тотално неподготвен, напълно скъсал с реалността. Дори ми става смешно при мисълта, че в “телевизията майка” са се подлъгали да поканят “Килата майка”, щото си живеят с предразсъдъците и клишетата и не са очаквали, че ще разпердушини “интелектуалеца”.

Няма да преразказвам дискусията. Който иска, може да я изгледа. Този текст е за свободата да изразиш мнение и да го отстояваш. И за безгръбначието да мрънкаш кухи фразички и опорки за читалищата.
За възпитанието да говориш в учтива форма на събеседника, който те нарича “Кила”, в жалък опит да ти се хареса.
За тъжната гледка, когато актьор говори в стил “зрял соц” и ТКЗС-то би му отивало повече от дискусия за изкуство.
Този текст е за таланта, който не бива да бъде опитомяван, послушен, съгласен, доволен и на “партийна хранилка”. Може, примери много, но не бива. Защото картинката не е приятна за гледане. И оставаш в историята, ако изобщо останеш, с опорките, не с изиграните роли. Язък за таланта, ако е бил наличен…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!