Светлина в тунела за късометражното кино у нас

Нещо се случва в нишата на късата киноформа, колкото дългоочаквано, толкова и неочаквано. Ето, че карантината, която преживяхме тази година, може да се окаже и исторически game changer за късото кино у нас.

Доброто изкуство винаги намира нови и нови форми, чрез които да се изрази и да достигне своята аудитория. Тази година на Беглика 2020 беше организирана инициатива на няколко момчета да се прожектира късо кино на брега на язовира Голям Беглик. В три поредни вечери, след залез слънце бяха представяни забележителни истории от много държави, включително и България, а това, което обединява всичките е, че са на световно ниво, независимо от своята националност. Редакторите на платформата смятат, че дори и между най-различните като сюжет филми, могат да се намерят допирни точки, защото всички истории в киното винаги черпят вдъхновение от живота. И наистина, колкото разнообразни и на пръв поглед тотално различни да са филмите, накрая сглобяват едно специфично преживяване, пълно с храна за размисъл.

След успешните прожекции на Беглика 2020, Кинематограф се появява и на поляната в парка на Студентски град, преди два дни. 

Кадър от филма „На червено“, на режисьора Тома Вашаров, носител на 34 награди на световни фестивали. 28.08, парка на Студентски град

За пръв път изобщо има открита кино прожекция в този парк. Инициативата е колаборация между Кинематограф и първата в София денонощна библиотека за студенти StudyHub, а администрацията на Район Студентски оказва финансова и логистична подкрепа. Екипът на Кинематограф изказва благодарности също на партньорите на събитието – Zoya и Sony, които осигуряват качествен звук. 

Стартовият час е 20:30ч на поляните в средата на парка.

Двете прожекции на 28.08 и 29.08 минаха при изключителен интерес и многобройна публика, а днес – 30.08 предстои последната.

Всяка прожекция се състои от блок късометражни филми с обща продължителност около 100 минути, колкото е един стандартен пълнометражен филм.

Важен акцент е и самият механизъм, по който се осигурява достъп до програмата на зрителите. На всяко събитие се показва уникален шест-цифрен код на екрана, който всеки може да въведе на kinematograf.bg/kinoprograma чрез смартфона си. Сайтът в този момент предоставя точен списък с филмите за това конкретно събитие, придружени с директни линкове за гледане директно на телефона. Така зрителите лесно могат в последствие да си пуснат отново някои филм, ако са били на събитие, на което той е излъчван. Достатъчно е просто да снимат код. 

За всички почитатели на късото кино, през Март тази година екипът на сайта започва всеки ден да публикува по един български филм онлайн, а с оглед на несигурността, която настъпва с карантината, решават да продължат за неопределено време. Така достигат впечатляващата бройка от 117 филма, които публикуват за 117 дни.

Случайно или не, тази кампания съвпада с момент, в който хората са затворени вкъщи, имат повече свободно време, гледат в пъти повече онлайн съдържание, и инстинктивно търсят повече неща, които ги свързват с техните най-близки хора. Така, българското късо кино изгрява в подхоящия момент на подходящото място. По данни на Кинематограф, за 5 месеца кампанията привлича 91 хиляди уникални зрители общо на тези 117 филма.

Светлина в тунела, има, определено. Предвид и големия брой световни отличия по световните фестивали, на които се радват българските къси филми през последните години, очевидно това ще става все по-гореща ниша, което е добра новина за всички артисти, замесени в късометражното кино.

Всичко това е и пример, че има и много позитивни неща, които се случват в нашата страна, достатъчно е понякога дори просто да се разходим в парка.

______________

Съдържание: Кинематограф

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!