“Кинематограф” препоръчват

В духа на церемонията по връчването на престижните “Оскар”, екипът на платформата за късометражно кино “Кинематограф” се фокусираха върху тазгодишните номинации, оставяйки на заден план нашумелите пълнометражни продукции и насочвайки цялото си внимание към сферата на късото кино. И по-специално към един конкретен филм: Feeling Through.

2021 година, напук на цялата изкривена ситуация, която властва в целия свят, се оказва историческа за България. Докато гордо се тупахме в гърдите от номинацията на Мария Бакалова, без съмнение прецедент в нашата киноистория, сякаш от полезрението ни се изплъзна една друга, съвсем не по-малко даваща повод за гордост новина: българско присъствие в продуцентската компания на Feeling through. Проф. д-р Илиян Иванов и съпругата му Дана Проданова, родом от Бургас, но които от години живеят в САЩ са копродуценти на американската лента.

Виж още: Големите победители на наградите “Оскар” 2021

Филмът на младия pежисьор и cценаpиcт Дъг Роланд пpоcледява една cлyчайна cpеднощна cpеща из тъмните улици на Ню Йоpк междy Терик (Стивън Прескод), млад безделник и cлепия и глyx Арти (Робърт Таранго), който се опитва да стигне до дома си, но всяка изминала крачка се превръща в истинско предизвикателство за него. Впрочем, участието на сляп и глух актьор е прецедент в историята на игралното кино – факт, който със сигурност е повлиял филмът да попадне в листата за Оскарите. Каквато и да е причината са сигурни в едно – историята е грабваща, филмът е докосващ, актьорската игра е достоверна и на ниво.

Фаворитът им от тазгодишните филми е Feeling Through и му пожелават успех, не само заради българското присъствие в проекта, но и защото филмът си заслужава, карайки ни да се замислим колко много всъщност означава една протегната ръка в труден момент.

_______________

Виж още: Виртуозната 17-годишна Лора Маркова е носител на Наградата за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев” 2021

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!