Класическо нямо кино с джаз на живо

В началото на новото десетилетие и с поглед към културата на 20-те години на миналия век, Гьоте-институт стартира новата музикално-филмова инициатива Klangkino. В рамките на проекта немите филми отпреди век ще се завърнат на голям екран с музика на живо, както се е правило и преди 100 години. Вместо класическа филмова музика прожекциите ще са съпроводени от съвременни изпълнения, джаз импровизации и електронни dj сетове.

Началото на Klangkino ще бъде на 29 февруари с легендарния филм “Берлин – симфония на големия град” от 1927 г. на Валтер Рутман. Филмът е портрет на Берлин от 20-те години и проследява динамичния живот на германската столица в рамките на едно денонощие. Освен визуален шедьовър, филмът е и исторически документ за Берлин преди бормбардировките от Втората световна война и за живота на хората в началото на века.

“Berlin – Die Sinfonie der Großstadt”
D 1927
Photomontage

Музиката на живо ще бъде в изпълнение на Антони Дончев 3UP Трио (Антони Дончев – пиано, Росен Захариев – тромпет и Димитър Семов – барабани), които с джаз композиции и импровизации ще допълнят пътуването във времето до Берлин – онзи от началото на 20-ти век и другия, както го познаваме днес.

Антони Дончев

Съвсем логично, мястото е едно от най-старите и автентични кина в София – “Влайкова”, а партньор за музикалната програма е “Чайната”, която от края на 2019 г. се премести във фоайето на киното и оттогава го обживява с джаз.

_____________________

KLANGKINO Vol. 1

Берлин – симфония на големия град (1927, реж. Валтер Рутман)

Музика на живо от Антони Дончев 3UP Трио

Събота, 29.02.

Начален час: 20:00 ч.

Кино “Влайкова”, ул. “Цар Иван Асен II” 11

Билети: 10 лв. на входа или предварително на бара на “Чайната” (във фоайето на кино “Влайкова”)

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!