Пакост или лакомство? “Стоп на вражеската диверсия”

Факти: “Миналата година пусках една заповед, с която забранихме празнуването на Хелоуин в детските градини, училищата и читалищата. Тази година ще направим същото. Това заяви пред Actualno.com кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. “Миналата година децата в града дори не бяха в течение защо почиват на 1 ноември, повечето си мислеха, че е заради Хелоуин. В тези празници няма нищо християнско, а будителите, тези хора, заради които сме това, което сме, остават на заден план”, допълни Симеонов.

Той разказа, че във всички общински помещения, учреждения, училища, детски градини, читалища има забрана да се празнува този ден. За сметка на това по повод Деня на будителите на 1 ноември в Елин Пелин ще има факелни тържества, шествие, което ще минава през цялата община, с оркестър, мажоретките, а всеки от участниците ще си носи своята любима книга.

Размисъл: Добре, че е Halloween всяка година, за да блеснат патриотите и християните. Да ги преброим, да се успокоим, да знаем, че ги има и че има кой да пази българщината и националните идеали. Да видим кои са “истинските” последователи на Левски, Ботев, Паисий, Раковски. Добре, че е  Halloween, за да има кой да съобщи на “тъпите американци”, че няма да им празнуваме празниците, докато не започнат и те да си слагат мартеници и да тричат кучета. Добре, че ги има дни като днешния, та да ни олекне на душите, че не всичко е загубено, че има кой да забрани на децата да се забавляват и празнуват, че има кой да им плесне 2 шамара, ако звъннат на вратата да искат лакомства, защото “боят изгражда”, ще се научат на ред и дисциплина и ще станат “истински патриоти”. Защото явно това е патриотизмът според мнозина – да мразиш всичко и всички, да живееш във вечно противопоставяне и да показваш обичта си към нещо, демонстрирайки омраза към друго нещо. Добре, че са Halloween, бежанците и забраните, че да могат някои кметове да влязат в новините.

Сега сериозно. Страх ме е от хора, които си мислят, че любов се постига чрез забрани. Не е толкова далеч времето, когато ПартияТА забраняваше на хората да празнуват Коледа, а подаръците ги носеше “Дядо Мраз” – забрана, отново облечена “в българщина, грижа за народа и спазване и продължаване на традиции и обичаи”. Не е далеч времето, когато  едни хора, скрити зад власт, забраняват “упадъчните западни ценности”. Пак в името на народа и благото му. Побиват ме тръпки от хора, които възпитават със забрани, мислят, че обичта към родината се внушава насила, по задължение, ‘защото така трябва’, убедени са, че щом си се маскирал за Halloween, то задължително няма да почетеш Деня на будителите подобаващо. Плашат ме хора, които разбират патриотизма през неграмотно рецитиране на Паисиевата история, през татуировка с лика на Левски на левия прасец или през крясъци на имена на будители, чието дело дълбоко не разбират всъщност.

Очевидно на тази  географска ширина историята се повтаря като фарс. А като сме започнали със забраните – защо не доразвием идеята? Да забраним емоджита, стикита, филми на Дисни, тъпите американски изобретения като смартфони, компютри и таблети, можем да забраним на децата си и да се смеят и забавляват дори – нали “много хубаво не е на хубаво”, гласи поговорката… А и предлагам, когато американците започнат да учат български в училище, чак тогава чедата на “българска майка юнашка” да започнат да учат английски!

Да мразим и да забраняваме, за да живее България!

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!