#МладExit или никога повече тъпота

Факти: Софийският квартал “Младост” да стане град, който ще се издържа от таксите за издаване на разрешително за строеж. Главният архитект на София да подаде оставка, ако е несигурен в знанията си. Тези предложения направи кметът на район “Младост” Десислава Иванчева по време на пресконференция вчера. На нея Иванчева съобщи и че е освободила главния архитект на района Весела Тасева, защото е издала разрешително за строеж. По думите на Иванчева “Младост” може да се обособи като отделен град, който да се издържа от парите на големите инвеститори и разрешителните за строеж. Кметът на “Младост” представи и евентуален бюджет на града, в който са предвидени строежи на детски градини, ремонти на улични настилки и осветление. Няколко часа по-късно Десислава Иванчева обясни в пост във “Фейсбук”, че коментарът й е бил само илюстрация какъв бюджет би имала общината, ако е самостоятелна, а не предложение.

Размисъл: Ох, дано госпожа кметът не се откаже от тази “гениална” идея. Даже ми се иска да я развие. “Младост” – автономна област. Като Каталуния. Или град-държава. Що не? Я вижте Монако, Сан-Марино, Сингапур. А? Кралство “Младост”? Ми, да, вярно, няма синя кръв, ма госпожата може да се самопровъзгласи за кралица. Могат даже да го заградят и да печелят и от входни такси, който иска да види “Младост”, ще си плаща. Естествено, желаещите да снимат “тоз малък остров на стабилността, плодородието и независимостта” трябва да внесат такса. Ето Ви още една идея за пари в бюджета. Следващата й стъпка трябва да е в посока символи. Почваме с езика – да си изберат някакъв сленг и да го обявят за официален език – “младостки”, няма време да мислят нова азбука, а и кирилицата ще свърши работа – македонците са светъл пример за това. После могат да кандидатстват за домейн. За съжаление “.ml” вече е  зает от Мали, но пък могат да ползват инициалите на държавния ръководител “.di”. Това е толкова иновативно, че дори на Ким Чен Ун не му е хрумнало подобно нещо. После, разбира се, идва ред на знамето. Тук е хубаво да бъде обявена обществена поръчка, за да се избере фирмата изпълнител, Райна-Княгинята на “Младост”. С логото ще е по-лесно – скрийншот на задраскано разрешително за строеж ще свърши идеална работа. Химнът, най-вероятно, ще ги затрудни повече, ма пък една патрЕотична песен от типа: “Стига строежииии, тупкат сърца ни, време е братяяя да спрем инвеститорите душмани”, мисля че ще се възприеме добре. И сега – най-важното – валутата. Примерно “един младостки франк” (Ми франк разбира се, що швейцарците да могат, пък ни да не можем). И така нататък – няма да й разписвам всичко, че както съм тръгнала, Десислава Иванчева няма да може да се изяви и да “блесне” с някоя нова “брилянтна” идея, пък виждам, че е пълна с интересни хрумки жената, да не й спираме подема, устрема и вдъхновението…

А сега сериозно. Спомняте ли си как Десислава Иванчева беше избрана за районен кмет? Краткият отговор е: на инат. По-дългият отговор е: Междинните избори за районен кмет на “Младост” се проведоха през ноември миналата година (заедно с президентските, б.а.). До изборите в “Младост” се стигна заради бурни протести срещу застрояването на поредна градинка в района, довели до оттеглянето на тогавашния кмет д-р Цвета Авджиева (ГЕРБ) по настояване на бившия премиер Бойко Борисов. Тогава стана ясно, че участие в този строеж има зетят на д-р Авджиева. Лидерът на протестиращите в район “Младост” Десислава Иванчева се кандидатира за районен кмет, подкрепена от партията на Георги Кадиев “Нормална държава”. След балотаж с кандидата на ГЕРБ Мария Илиева, Десислава Иванчева спечели изборите. (С обещание да спре строителството в “Младост”, а сега твърди, че кварталът може да се самоиздържа от парите на големите инвеститори и разрешителните за строеж?!?!?). Да, хората бяха разочаровани, чувстваха се излъгани и имаха нужда да накажат политиците, статуквото, системата, представители на властта, управляващата тогава партия… Емоционална реакция, която разбирам. Случва се и на най-добрите демокрации. Тръмп цял президент на Америка стана от единия инат. Британците си гласуваха излизане от ЕС, пък французите са на път да си изберат Марин Льо Пен за държавен глава. Така че – не сме сами, спокойно. И все пак, не е ли време да се замислим, че когато наказваме, върху себе си го хвърляме? Че мажоритарният избор не е панацея. Че “човек от народа” не винаги означава честен, свестен, съвестен и интелигентен. (А и те всички политици все някога са произлезли от същия този народ, макар някъде по пътя често да го забравят). Че щом си се самоназовал за “антисистемен”, не означава автоматично, че си с повече от 2 правилно функциониращи мозъчни клетки  Че страхът, болката, нихилизмът, отчаянието и желанието за мъст не винаги са добри съветници. Че накрая сменяме овластени, често самозабравили се чиновници, с откровени недоразумения. И пак ние страдаме.

Не, не искам да кажа, че хората в “Младост” сами са си виновни. Нито искам да адвокатствам на партиите. Те трябва да се замислят най-много – че са акумулирали толкова ненавист и отвращение, че и китайското зеле скоро ще се окаже силен конкурент и ще може да ги победи на избори. Искам само да кажа, че докато на голия инат му викаме “будно гражданско общество”, ще ставаме свидетели на подобни бисери. Щото човек в отчаянието си прави много глупости, действа първосигнално и върши безумия. Че е време и избиратели, и избирани да се замислим. В противен случай – не знам къде ще му излезе края. Почва да става страшно. Иначе – да си глупав е изконно човешко право, не е незаконно, просто е важно да си знаеш мястото, гьола и часа, и времето за квакане в него.

Няма да философствам повече. Отивам да направя малко снимки на “Младост”, щото ако въведат визов режим, ще е зор влизането.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

3 Коментари

  1. Г-жа Иванчева застава срещу закона. Е и на мен не ми харесват някои неща, но трябват промени не беззаконие. Как Ви звучи кмет, който оспорва,който “уволнява”гл. архитект за това че е издал законосъобразно разрешение. И дали ако инвеститорите осъдят район Младост “кралицата” ще извади парите от джоба си.

  2. Кметът е същото, като нереализирания комунист Кадиев. Добре, че е жена му, търговката на ел.енергия, че да го има някъде, въпреки, че търговията сигурно е покрай него преди години.

  3. много жалък коментар… жената е доста подготвена юридически, още повече говори метафорично.
    А по повод емоционалният и избор на изборите,кой според афтора би бил неемоционалния …. няма такъв приателче…

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!