“Не трябва да си богат, за да спасиш света”

pavement-bookworm-crop-600x430

“Не трябва да си богат, за да спасиш света”, казва Филани Дладла, героят в тази история. Той е на 24, живее в Йоханесбург и е невероятен. Израства в Куазулу Натал и от малък се влюбва в книгите, но когато по-късно се премества в Йоханесбург тръгва по грешен път, започва да взима наркотици и да да проси по улиците.

Филани описва този период така: “Напуснах работа и не можех да си плащам наема – загубих всичко. Докато бях на улицата забелязах колко много просяци получават пари, без да правят нищо. Помислих си, че аз мога да бъда различен и да правя нещо полезно за хората – като книги или ревюта на книги – за пари.”

Така започва да продава книги на улицата, но едва след като ги е прочел и може да предложи на минувачите подробно ревю. Той дори регулирал цената в зависимост от това дали книгата му е харесала или не. 10 ранда ( 1$) за тези, които не са му допаднали и над 80 ранда (6$) за тези, които са му станали любими.

Много бързо става известен като “Книжният червей” и малкият му бизнес започва да се развива.

“С много мотивация и книги за самопомощ успях да се откажа от наркотиците. Но докато помагах сам на себе си, исках да помогна и на другите, с които живеех на улицата. Затова започнах с парите, които изкарвах от продадените книги да им купувам супа и хляб, вместо да си купувам наркотици. Усмивките им ме накараха да продължа да използвам малкото, което имам, за да разпръсквам щастие. От този момент насам осъзнах, че никога повече няма да се върна към дрогата.”

Следващата стъпка на Филани е да направи литературен клуб за бедни деца. Започват да се събират в местния  парк, където децата, докато чакат родителите си, могат да четат книжки и да научават нови неща.

bookgirls-600x381

“Давам им книги при условие, че като ги прочетат, ще дойдат при мен и ще ми разкажат какво са научили. Има деца, които взимат книгите и никога не се връщат, но това не ме обезкуражава, защото знам, че има много други, които ще използват книгите като оръжие срещу бедността. Много деца в Южна Африка поемат по пътя на наркотиците, алкохола или престъпленията, след като завършат училище. Аз искам да променя това. Ние не просто четем заедно, ние говорим за надеждите, мечти и предизвикателства  и се подкрепяме в постигането на целите си.”

Историята на Филани ни припомня, че не е нужно да си голям, за да правиш големи крачки.

Източник: One
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!