“КО-ОП” представя фантастичния графичен роман Licitus от Виктория Стайкова

Съвсем скоро нашият гост автор Лилия Угринова разказа за научно-фантастичния графичен роман Licitus от Виктория Стайкова, който днес ще бъде представен в пространството за изкуство и събития КО-ОП, така че няма да се повтаряме в детайли, но бързаме да ти напомним да не пропускаш възможността да разгледаш авторската книга с илюстрации! Това е първата самостоятелна изложба на Виктория Стайкова и обещава да е нещо запомнящо се!

Запознаваме те с още малко информация от организаторите и те чакаме довечера, в 19:00ч. в КО-ОП.

________________

Този четвъртък, 17.10 от 19.00ч., в пространството за събития и изкуство “КО-ОП” се отваря портал – земя, планета, пейзаж, сграда, статуя, видение. В периода между 17-и и 30-и октомври Виктория Стайкова ще покаже своята първа самостоятелна изложба като част от представянето на научно-фантастичния графичен роман Licitus. Изданието е резултат от задълбочено проучване в традициите на научно-фантастичнaтa илюстрация и филм, проведен от Стайкова.

Книгата изследва идеята за човешката психика и възприятието на материалния свят чрез средствата на илюстрацията и писането. Licitus е награден с oтличие за най-добра графична литературна на Атлантик Прес (2017) и е субсидирана от Гауденц Руф (2019).

Изложбата ще пренесе всички посетители в реалност на безвремие, необятност, липса на детайл, изкривяване, близко до абстракция – игра между реалността и това, което е другото. Пейзажи предизвикващи отчуждение и известно усещане за далечност. Просторни гледки сливащи се с хоризонта, структури и предмети напомнящи на ежедневието, но оставащи непознати.

Виктория Стайкова завършва бакалавър “Книга и Печатна Графика” в Национална художествена академия. През 2017 завършва магистърска степен “Илюстрация” в университета Фалмут, Обединено кралство. Виктория е съосновател на ТИ-РЕ, платформа за независими авторски книги базирана в София. Нейните основни интереси са дизайн и оформлението на книги, където е насочена и по-голямата част от текущата й работа. Контекстуализирането на илюстрацията и създаванаето на теорeтичен дискурс за тази сфера на работа е основна част от нейното научно изследване и художествена практика.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!