Кои са участниците в груповата изложба на FIG. 1?

Поп-ъп изложбата е продължение на досегашните пазари за илюстрации и принтове със специално създадени за целта работи по темата за личния поглед към/през прозореца, разгледан като портал към това навън и онова вътре в нас. Всяка една от творбите може да бъде закупена на място и е представена в обособено визуално пространство, курирано от самите артисти.  Изложбата ще продължи от 23 до 27 юни, а тук можете да се запознаете и подробно с участниците:

БИЛИ МАТЕЕВА

Първият участник във FIG. 1.2 | UNDERVALUED GOODS: ILLUSTRATION & PRINT POP-UP, който имаме удоволствието да ви представим, е Били Матеева. 

Позната още като @billydebili в социалните мрежи, Били Матеева е млада българска художничка, която твори в сферата на графичните изкуства и пластиката и обича да гледа към света с иронична усмивка. Работата ѝ най-често разказва за софийската градска среда и отражението ѝ върху хората, живеещи в нея – хаотични, уморени и загубени в безкрайните си хедонистични начинания.

БОРИС ПРАМАТАРОВ

Борис Праматаров е един от най-разпознаваемите съвременни български художници. От известно време живее и твори в Брюксел. Завършва НХА със специалност „Книга и печатна графика”, продължава с Кралската академия за изкуства в Гент, а след това специализира илюстрация в Дуксунг (Сеул) и Висшето училище за изящни изкуства „Синт Лукас“ (Гент). 

В работата си той намира вдъхновение в контрастите, съпоставянето и търсенето на баланс между доброто и злото, тъжното и смешното, красивото и грозното. Водещи в изкуството му са черната и бялата боя, а рисунките му отразяват реалността такава, каквато той я вижда.

Автор е на 8 книги, през 2015 г. се подписва под първия си анимационен филм, а две години по-късно става носител на първата награда на комикс фестивала Фумето в Швейцария. Негови илюстрации са се появявали в Ню Йорк Таймс, Стандарт (Белгия), Капитал (България) и е правил рисунки за Volcom (Амстердам), Dr. Martens (Гент) и EXE club (София).

ЖАНА МИТКОВА

Жана Миткова е български илюстратор и аниматор, който черпи вдъхновение от всичко слънчево и топло. Илюстрациите ѝ са цветни, релаксиращи и понякога се движат. 

Обича да предизвиква себе си, вълнува се от екологични и социално-ангажирани проекти, а светът, който тя създава, е изпълнен с цветя, плодове, смешни розови хора и басейни. Част от клиентите й включват Fine Acts, CultureTOLD, BrandNu Studio и др., а повече за Жана и работата ѝ ще намерите тук: @jeannelefthand 

ДЕНИСЛАВ ГОЛЕМАНОВ

Денислав Големанов нарича себе си визуална куртизанка.  Може и прави всичко, само ако има времето да го научи преди крайния срок. Тежък случай на “yes-man” болестта в сферата на дизайна.

Завършил в Холандия за график, за FIG. той ще покаже загубената си Калокагатия “от едно време” под формата на офорти, литографии и други романтики, които само едни свободни и нежни ръце биха могли да съобразят. По-малко за Денислав и работата му ще намерите тук: @po.dobre

ТЕОДОР ГЕНОВ

Теодор Генов oбича да провокира заобикалящата го среда с характерните за него закачливи герои и гледа на света като на своя площадка за игра. 

Той се интересува от зин културата и ситопечата, като е участвал в различни групови изложби, свързани с тези средства на изява, и не само, като „Cheap as Chips“ – дуо шоу и представяне на съвместен зин с Александра Георгиева (Sa6ettu) в галерия 167, София; Art Start 2019 – годишна групова изложба, която представя новоизгряващи български художници и други.
 Повече за него и работата му ще намерите тук: @pastedko

МИЧ БРЕЗУНЕК

Мич Брезунек е френски художник, който с течение на обстоятелствата се озовава в Пловдив и остава там до днес. В работата му цари абсурдността, а нормалността я няма никаква.

С диплома в областта на пластичните изкуства от Академията за изящни изкуства на Бретан, от 2013 до 2017 г. Мич е член на арт колектива Ouest Fisting from Lorient и ъндърграунд сцената за графично изкуство, фензини, видео и др. През 2017 г. в София се състои и първата му самостоятелна изложба „Incubus“, курирана от Войн де Войн. Сред самостоятелните му изложби се нареждат и “The future is coming” (2021) ,„Как да станеш най-добрия художник на света“ (2021), ИСИ – София с куратори Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев и „Venus Ritual“ (2018) в галерия L’Union, Пловдив.

Повече за Мич и работата му ще намерите тук: @mitch.brezounek

АЛИНА ПАПАЗОВА

Aлина Папазова може и да не е русалка, но в работата ѝ определeно се крие някаква магия. Фокусирана върху илюстрацията, графиката и керамиката, през последните години тя се изтощава от буквализма и намира вдъхновение в най-различни образи, създадени от въображението.

Днес твори през изцяло нова концепция, с фигури, изведени от древни персийски и индийски божества – персонификации, които трансформира през собствената си призма и инсталира върху таро рисунки. Повече за Алина Папазова ще намерите тук: @alinasumaz

ВИКТОРИЯ СТАЙКОВА

Виктория Стайкова е художник и илюстратор, автор на няколко страхотни независими издания, както и един от основателите на платформата за независими авторски книги ТИ-РЕ. 

Творческият процес при нея често е силно свързан със съзерцаването и пречупването на реалността. Завършва магистърска степен „Илюстрация“ в университета Фалмут през 2017, а през 2019 г. в КО-ОП се състоя и нейната първа самостоятелна изложба CONTINUA, с която тя представи графичния си научнофантастичен роман Licitus. Повече за Виктория и нейната работа ще намерите тук: @viktstudio

ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ

Георги Василев e илюстратор, работещ като графичен дизайнер, a понякога и графичен дизайнер, работещ като илюстратор.

Завършва НХА със специалност “Книга и печатна графика”, а от 2015 г. насам работи в студио Punkt и участва зад кулисите в изготвянето на идентичности и

визуална подкрепа за НОЩ Пловдив, Пловдив 2019 – Европейска Столица на Културата, Регионале България, SOFIA GAME NIGHT и много други. Повече за Георги Василев и работата му ще намерите тук: @cantdrawstraightlines

***

Допълнителна информация за програмата на FIG. 1 следим на www.fig.bg 

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!