Ако и италианци почнат да взимат българи, моля, обадете се!

Мине се, не мине и някой размаха поредното чучело, с което да управлява страховете на хората. Сценарият винаги е сходен, но безотказно работи. Лоши хора от Европа. Заговор срещу България. Семейните ценности. Българщината. Историята ни. Ракията и казаните. Патриархалното семейство. Доматите. (Не просто зарзават накякъв, а българският розов домат, който само българската селска градина може да отгледа!). Кръщенетата. Може да не са в този ред. Но все някой гаден европеец/другоземец иска да посегне на някоя българска светиня. Дали ще излезе заглавие в някоя от онези медии, (които по принцип никой българин не чете, защото “аз не чета жълти и кафяви медии, ама днес ми попаднаха едни снимки случайно”, също както “аз не гледам Биг Брадър”, ама съм наясно със сюжета, просто снощи попаднах случайно за малко, ма то голяма простотия, беее”…) в която ще ни “информират”, че “Европа забранява кръщенетата”,”няма да ни дава да си варим домашна ракия” или пък “Истанбулската конвенция тайно (винаги е тайно) въвежда трети пол, ще ни напълни с “джендъри” и ще разбие традиционното българско семейство, дали ще са групи в социалните мрежи… продавачите на страх са навсякъде. Непрестанно, бавно и упорито, почти никога безплатно, се възползват от пълното недоверие към институциите, слабата информираност и голямата мнителност на мнозинството, че някой отвън му е намислил нещо много лошо и налагат масова психоза сред различни големи групи от населението. Конспирации дебнат отвсякъде. Така, у нас, най-често се печелят избори, отстрелват се политически и идеологически опоненти, “сготвя се поредният непослушен/неудобен. Успешно се подменят действителността и истината. Алтернативни факти, алтернативна истина, алтернативни журналисти. В полза някому.

Сега наред са децата. Всъщност, страхът, че някой ще отнема български деца се подклажда много отдавна, за да завърши с масова истерия на родители от Сливен, Ямбол и Карнобат, които се втурват в училищата и отвеждат децата си след слух, че служители на “Закрила на детето” ще отведат децата, които не са припознати от бащите си. Спекулациите започнаха с обновяването на Стратегията за детето в края на 2018-та година. Стратегията е документ, създаден още през 2000 г. и обновен през 2008 г. и през декември 2018 г. Последните промени целят да бъдат затворени домовете за деца и да подобрят закрилата на деца в риск. Няма никаква промяна в регламентите за настаняване на деца в риск извън семейството и отнемането им от родителите. Това винаги е ставало само и единствено след решение на съда. След първите протести, премиерът Бойко Борисов нареди да се спре работа по документа и обяви, че “такава стратегия няма”.

Въпреки това протестите срещу документа продължават месеци наред. Основният мотив е, че държавата лесно ще може да отнема родителски права, дори след подаден сигнал от съсед.

Щеше да е много смешно, ако отдавна не беше тъжно и вече опасно. Най-лесно се манипулират мнителни, неинформирани хора, за които “пишеше го в интернет”, “една приятелка ми каза”, “знаеш ли какви страшни неща готвели от Министерството” и “във фейсбук го бяха споделили” е основен източник на информация. Невежеството, съчетано с мнителност и претенция за компетентност по всички въпроси, добива пандемични размери. В резултат – не живеем живота, който искаме; не ни управляват хора, които харесваме; не ни информират хора, които имат нужните качества за това. И вечно сме недоволни. Всички. Две Българии, които се мразят. Едната – на манипулираните. На вечно “клъвналите” поредната кукичка за наивници. И другата на вечно иронизиращите първата, на надменно подминаващата “поредните простаци, които си мислят, че някой ще им вземе децата”. Две Българии, които никога няма да се срещнат и разберат. И някой, който винаги удобно ще се възползва от тази вечна вражда и омраза.

И, накрая – нямам нищо против да дойдат и да ме вземат и мен, заедно с цялото ми семейство, че не се издържа вече. Само моля да не са норвежци, че много студ там. Пък и сьомга не обичам. Ще съм благодарна, ако някой е чул, прочел, видял е брошурка, с която някой предизборно плаши гаргите, ​”нещо по фейсбука е излязло, че ще вземат децата”, разбрал или познава един, който познава един, който познава “един много запознат в министерството”, че и италианци са почнали да взимат цели български семейства – моля, обадете се, лично ще се явим, където кажат! Благодаря за вниманието!

Ще ви очакваме, кари амичи!
Аморе за вас,
от едно българско семейство, което чака да го приберете в чудната си родина и да го нагостите с вкусна храна и хубаво вино

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!