Световноизвестният коледен пазар в Нюрнберг няма да се състои за първи път след Втората световна война

Всеки ден четем коспирации, че вирус няма, че властта иска да ни затвори нарочно, как някой иска да ни чипира, как всичко е дело на илюминати, Сорос, световен заговор… Не мога да изброя всички глупости, които ежедневно се мултиплицират.

Е, “не е измислица вирусът и мерки съществуват” по целия свят. Ако мога да перифразирам поета.

Германия отменя световноизвестния коледен пазар в Нюрнберг за първи път след Втората световна война. Причината – мерките за борба срещу коронавируса.

Създаден през 1628 година, прочутият Christkindlesmarkt в Нюрнберг е един от най-старите коледни пазари в Германия. Всяка година в рамките на четири седмици централният площад в града се превръща в приказно място, пълно с дървени къщи, украсени с червено-бели райета, всяка от които приютява десетки продавачи, предлагащи подаръци за всеки. Това дългоочаквано събитие привлича два милиона посетители в Нюрнберг годишно, а за местните жители ароматът на колбаси на скара, сладки печени бадеми и греяно вино, разнасящи се из града, е един от символите на това време от годината.

Този месец декември обаче ще бъде съвсем различен. Кметът на Нюрнберг Маркус Кьониг обяви, че Christkindlesmarkt е отменен за 2020 г. поради нарастващите нива на зараза с COVID-19.

“Това решение е много трудно за нас”, каза Кьониг в изявление на 26 октомври, като призна важността на традицията на събитието. “След дълги размишления и за да защитим населението, стигнахме до заключението, че Коледният пазар няма да се състои тази година.”

Градските власти се надяваха да продължат традицията – макар и при строги правила за дистанциране и хигиена, като идеята беше пазарът да бъде разпръснат в множество райони на града – но в крайна сметка решиха, че това ще подобно решение е грешка. “Не можем да оправдаем допълнително събиране на много хиляди хора в центъра на града”, каза Кьониг.

2020-та е първата година след Втората световна война, в която коледният пазар в Нюрнберг няма да се състои.

В разгара на войната, Christkindlesmarkt е поставен на пауза до 1948 г. Съживеното коледно веселие бележи началото на нова глава за Нюрнберг и пазарът е се радва всяка година на голям интерес.

Само за сравнение – в София коледен пазар ще има. Не един. На площад Славейков ще има нов, информира Спаси София на официалната си страница във Фейсбук. Мрънкането ни, както винаги, е повече от реалните мерки.

*Снимка: Scirocco340/Shutterstock

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!