Триковете, с които вашият компютър ще живее по-дълго

Компютрите са големи инвестиции и изключително полезни машини, които трябва да поддържаме добре, за да ни служат максимално дълго време. Чудите се как да накарате своя лаптоп или компютър да издържи колкото се може по-дълго време? Е, на правилното място сте.

Вижте безценните съвети на Izot Computers.

Дръжте го покрит и чист

Прахът и мръсотията са най-лошият ви кошмар, уверяваме ви. Един от най-добрите начини да поддържате компютъра си здрав в дългосрочен план е да го поддържате чист. Прахът и козината на домашни любимци могат да уплътнят зъбните колела и да причинят проблеми във функционирането.

Не забравяйте да почистите компютъра си и да го покривате, когато не го използвате, за да предотвратите навлизането на прах и мръсотия във вътрешните компоненти. Използвайте консервиран въздух за отстраняване на отпадъци, особено от вентилаторите. Ако вентилаторите се запушат с твърде много замърсявания, те могат да забавят темпото и да не отстраняват топлината от компютъра, причинявайки стопяване много по-рано от обичайното.

Почистете екрана си със специален препарат за почистване, но никога със средство, което съдържа амоняк. Освен това, по същите причини, не яжте храна и не поставяйте напитки до компютъра си. Една авария може да има сериозни последици.

Дръжте го охладен

Топлината също причинява много проблеми. Вашият процесор и графична карта могат да се загреят до толкова, че да сготвите обяда си върху тях. Компютърът генерира много топлина, когато работи. Когато комбинирате това с околната температура в стаята, компютърът ви работи по-усилено и съответно се забавя.

Опитайте се да поставите компютъра си в чиста стая, която стои на хладно и не под пряка слънчева светлина. Осигурете правилен въздушен поток и не поставяйте нищо пред вентилаторите на вашия компютър. Отново почистете вентилаторите около процесора, за да се уверите, че те работят безпроблемно и извеждат топлината от компютъра. Можете също така да добавите допълнителни вентилатори към вашия компютър и/ или пък да използвате охлаждаща стойка за вашия лаптоп.

Поддържайте го актуализиран

Въпреки че тези актуализации може да изглеждат като голяма досада и излишно прекъсване, когато се опитвате да свършите работата си, те са необходима поддръжка за вашата система. Ако имате компютър от Apple, актуализациите не само ще актуализират вашия компютър, но и ще дефрагментират системата. Ако имате компютър, ще трябва да правите дефрагментиране и почистване на диска ръчно (поне веднъж месечно). Можете да го настроите да работи през нощта, така че да не пречи на работата ви. Освен това, ако имате компютър, поддържайте актуализиран и антивирусния си софтуер.

Не го местете и блъскайте

Докато компютърът работи, добре е да не го премествате. Ако имате лаптоп, не забравяйте да не го блъскате и не го движите повече, отколкото е необходимо. Бъдете нежни. Твърде многото движение може да повреди движещите се парчета и да причини проблем по-късно. Освен това, ако имате лаптоп, дръжте го в основата му, никога за екрана, и използвайте двете си ръце. Когато пътувате с лаптоп, инвестирайте в подплатен калъф.

Пазете и от тока

Уверете се, че предпазвате компютъра си със защита от пренапрежение, за да предотвратите електрически проблеми с твърдия ви диск. Освен това по време на бури трябва да изключвате компютъра като допълнителна предпазна мярка. Колкото и да е неприятно, при подобен инцидент компютърът ви може да отиде на боклука за броени секунди, така че не го допускайте.

Бъдете сигурни, че имате достатъчно RAM и място на твърдия диск

Вашата RAM (памет с произволен достъп, използвана за активни програми) и вашият твърд диск (използван за неща, които съхранявате като видеоклипове, документи и снимки) трябва да бъдат на правилните нива, за да отговарят на вашите нужди. Ако сте направили добра сделка за компютъра си, най-вероятно са ви дали поне минимум памет и място на твърдия диск. Можете да надстроите паметта доста лесно и компютърът ви ще работи по-бързо и ще издържи по-дълго във времето.

*Платена публикация

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!