Консерва с пастет за теб

Обичам животните още от малка, когато може би като повечето деца им се радвах, прегръщах ги и обожавах да си играя с тях. В спомените ми изниква и баща ми, който стриктно отбираше подходящите кокали, останали след някоя вечеря и преди разходка заедно ги носехме до двора на наш съсед, който беше приютил улично куче и там ги изсипвахме внимателно. Кучето си имаше по едно име от всеки съсед, който се грижеше по малко за него – едни му носеха храна, друг му построи къща, снабдиха го с необходимите панички за вода и храна и всичко това се случваше от добро сърце и малко положени усилия.

Нашите се стараеха да възпитават в мен усещане за отговорност и уважение към животните, било то наши или улични. Разбира се, винаги съм знаела, че не всички бездомни четириноги са дружелюбни и игриви, навярно, защото никога не са получавали подобно отношение от човек. Скоро обаче отново се озовах пред познатия блок и прилежащия му паркинг, с детска площадка, където като деца отгледахме не едно или две бездомни кучета и множество котки, прибирахме ранени гълъби и т.н. Реалността сега ме сблъска обаче с една консерва пастет и криворазбраната обич. Иначе казано – глутница “вълци” обикалят блоковете вперили погледи в терасите откъдето хвърчи хляб, риба, остатъци от вечеря, а в случая и консерва с пастет. За който успее да я докопа. Тази “обич” и “грижа” на живущите наоколо ме втрещи и погнуси. По-късно разбрах, че не съм единствена, но междусъседската борба за това кой/как и защо е възприел този похват на отглеждане на уличните животни е приключила след дълги словестни битки и молби, обяснения и жалби, но без успех. Защото ако се оплачеш, значи не харесваш животните. Имаш против, че хората се “стараят” да им помагат и да се “грижат” за тях.

Изобщо няма да се впускам в подробности колко се замърсява околната среда от захвърлени, търкалящи се тенекии, кофички и пластмаса, че за една филия хляб, метната през балкона, се избиват 5 кучета, родителите се страхуват как децата им ще си играят свободно на люлките, а сякаш никой не се сеща, че храната не е единствената помощ, тъй като зимата те отново стоят на студено и без покрив, чакайки нещо да полети от някоя тераса. Важното е, че след хвърлената консерва или крайшник следва чувство на удовлетворение, че е направено добро дело… толкова.

Не става въпрос за “количество” помощ кой/колко е направил. Става въпрос за отношение и правилно възпитание. За култивиран разум и емоции, с които се взимат правилни решения. Полезни. Такива, които са ефективни. Такива, в които има смисъл. Такива, в които има добър пример. Пример, който се завещава.

Един такъв ще послужи за положителен финал на тази история и може би идея за някой, който умее да разпознава добрия от лошия пример. Той идва от едно 9-годишно дете, което губи своя домашен любимец и в желанието си да го запази в паметта си му прави портрет. Павел има талант и рисува красиво, но днес хората знаят повече за доброто му сърце.

От близо година и половина Павел и неговата майка работят по своята инициатива “Kind paintbrush”, която има за цел да помага на животни в нужда. Детето не получава помощ от организации, няма средства, но има дарба, идея и желание. Започва да рисува портрети на домашните любимци на различни хора, които вместо да плащат с пари за рисунките даряват храна, лекарства и необходими аксесоари в помощ на бездомни животни. Инициативата на детето се разчува бързо, а негови творби вече са поръчвани от Испания и Германия.

Павел е най-малкият доброволец в приюта за животни в град Арзамас, Русия, в който в момента има 100 кучета. На всички тях той помага като ги снабдява с необходимото, което получава в замяна на своите рисунки.

Мечтае да стане архитект. Но преди да сбъдне най-голямата си мечта и да построи огромен приют за животни, той помага с изкуството си. Да, не всички имаме талант да рисуваме като Павел, но колко креативни можем да бъдем, когато става въпрос за това наистина да помагаме?

__________

Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!