Кратка разходка в най-голямата градска ферма на покрива на Paris Expo Porte de Versailles

Като част от плана на Valode & Pistre Architectes за цялостна модернизация на изложбения център Paris Expo Porte de Versailles, се създаде проект за изграждането на най-голямата градска ферма в Париж, който вече даде и своите плодове. Да, буквално. Големият план се ражда преди 10 години, когато изложбеният център си поставя за цел да се превърне в модел за устойчиво развитие и пример за целия свят. Амбициозната задача с проектирането е на местната френска фирма Valode & Pistre Architectes, която с пореден проект доказва колко далеч в бъдещето може да вижда и колко смело може да поема инициативи и да реализира идеи с въображение и мащаб.

На площ от 15 000 кв. метра, вертикално подредени в колони по култури, са разположени плодове, зеленчуци и билки, които се отглеждат изцяло органично.

Проектът е достатъчно амбициозен, за да привлече внимание от световен мащаб, а успехът му тепърва ще се измерва, като всички замесени се надяват фермата да се утвърди като успешен модел за останалия свят. “Днес големите метрополиси са основна точка на редица екологични проблеми“, споделя Клеман Лебеле, съосновател на Cultures en Ville и партньор в проекта. Според него проблемите като загуба на естествено земно покритие, замърсяване на въздуха и управление на дъждовните води, заедно с обществени проблеми и разрушена връзка между градските жители и снабдяването им с прясна и здравословна храна, са само част от предизвикателствата на днешното време, с които трябва да се преборим. Градската ферма Nature Urbaine е едно от решенията, които се раждат с идеята да спомогнат за подобряването на качеството на живот и храните, които консумираме, като цялата продукция е на разположение на очакваните 10 000 посетители годишно. В изложбеното пространство на сградата ще има бар и ресторант, които ще използват само свежите продукти в своите ястия.

Magali Delporte/The Guardian

Nature Urbaine също дава възможност и на жителите на Париж на цена от 15 евро да поръчат онлайн пакет с продукти, съдържащ букет от мента, градински чай, маруля, различни видове кълнове, грозде, репички, сирене, както и буркан със сладко и пюре.

В свое интервю Паскал Харди – консултант за устойчиво развитие, изказа мнение относно проекта, като го нарече “чист, продуктивен и устойчив модел на селско стопанство, който с времето може да допринесе истински за социални, икономически, а също и екологични подобрения.”

Отглеждането на храна в подобни условия може да спомогне и за намаляването на вредните емисии и замърсяването на въздуха в градската среда, тъй като според Agripolis плодовете и зеленчуците пътуват в хладилни камери чрез сухопътен транспорт между 2400 и 4 800 километра от фермата до пазара. С изграждането на подобен тип пространства за градско земеделие обаче може значително да се намали броят на камионите, влизащи в града, да се облекчи трафикът и да се намали замърсяването на въздуха.

*Заглавна снимка: Magali Delporte/The Guardian

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!