Кратки анимации за дългите дни – “Rabbit and Deer”

Времето, което се открива пред нас ни дава възможност и да се посветим на книги и филми, които отдавна сме отлагали. Редом до списъка с пълнометражни ленти подреждаме и заслужаващите не по-малко внимание късометражни филми. Един от любимите ни, макар и малко стар вече, е късометражната анимация, която създава Péter Vácz по повод дипломирането си – “Rabbit and Deer”. Кратка история, която успешно съчетава различни тематични нишки като силното приятелство, манията по нещо, на която понякога сме подвластни, разприте между влюбени.

Със своите 16 минути, филмът е необичайно дълъг за студентска анимация, но пък времето не се усеща. За много от зрителите, концептуалността в даден късометражен филм е най-открояващата се и важна черта, но в “Rabbit and Deer” има игра на звуци и кратки диалози, които често се избягват от създателите на филми, които не са квалифицирани в звуковата обработка и не искат да се занимават с кастинг, запис, дизайн и като цяло прекарват много малко време в това. Звуковият пейзаж в тази анимация обаче е особено интересен и допълващ общата картина и макар, че не се използват думи, а по-скоро гласово действие, се постига невероятен ефект.

Освен този малък на пръв поглед компонент, в “Rabbit and Deer” е обърнато внимание и на хумора, който си личи в малките закачки на героите и заобикалящата ги среда. Самите те извадени от контекста също не биха предизвиквали огромен интерес, но сглобени в цялата картина, тези моменти са идейни, малки закачки.

С тази своя кратка анимация Péter Vácz се заяви на сцената като един от бъдещите големи независими аниматори на своето време.

В следващите дни ще подсказваме с още кратки истории, които заслужават да им отделиш малко време. Не пропускай да погледнеш и още предложения, които сме ти давали досега с “Facing It”, “Negative space”, и “MAESTRO”. 

___________________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!