Различна любов

Винаги съм смятала, че кучетата са много специални животни, които ни преподават житейски уроци за доверие, подкрепа, спокойствие и истинско приятелство по един изключителен начин. И са си фини познавачи на нашата душевност, колкото и да ги подценяваме на моменти.

Те ни разбират. И понякога само те могат да ни помогнат.

Още едно доказателство за това е красивата история на Джеймс Исаак и неговия лабрадор Махего. Джеймс е на девет години, с тежък аутизъм, при който се наблюдават и епилептични припадъци. Не реагира при контакт с хората, не поглежда никого в очите и не говори, дори със семейството си. Когато обаче Махе става част от неговия живот, всичко рязко се променя. Джеймс за първи път прегръща именно него. Благодарение на силното доверие между двамата, детето върви прикрепено към кучето с колан и освен, че това му носи спокойствие, то е и в безопасност. Обучен да бъде неотлъчно до него, Махе разпознава симптомите при всеки пристъп на Джеймс, така че с лай или скимтене дава знак на родителите, че нещо се случва.

”Има някаква магия, която се случва между дете с аутизъм и куче”, споделя майката на Джеймс. ”Кучетата просто успокояват децата, които поддържат зрителен контакт с тях, но често не са със собствените си родители, братя и сестри.”

 

03

Родителите му споделят, че никога преди това не са можели да седнат дори в кафене заедно като семейство, защото е бил нетърпелив да си тръгне. До Махе обаче той е в абсолютно спокойствие, а и дори да стане и да се отдалечи към оживен път, кучето сяда без да мърда, за да може по този начин да го спре.

Един от най-силните и затрогващи моменти от живота на двамата е, когато на Джеймс му се налага да влезе в болница, за да му бъдат направени изследвания, които да диагностицират припадъците му. Тогава лекарите издават разрешение именно кучето да бъде неотлъчно до момчето. В момента, в който то е под пълна упойка, Махе не спира да го наблюдава разтревожен и не го изоставя нито за миг.

04

И така вече повече от две години. Години, в които с всеки изминал ден животът на Джеймс и неговото семейство се е променя към по-добро. Заради една много специална връзка. Различна любов.

И много истинска любов.

05

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!