“Къде е изкуството?” пита конкурс за плакати на Гьоте-институт

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България Гьоте-институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София.

На фона на съпътстващите ни събития, които продължават да бъдат необикновено време и изпитание за демокрацията у нас, се надигат редица наболели въпроси за политиката, свободата и бъдещето. В този контекст Гьоте-институт поставя въпроси за изкуството – къде е то днес и къде трябва да бъде? Каква роля заемат артистите в политическия дебат?

В търсене на отговор институтът обявява конкурс за плакати на тема: „Къде е изкуството?“. Като своеобразен призив към действие той ще търси творби, разглеждащи темата за протеста като свободна форма на изразяване, демократичните ценности и ролята на изкуството по отношение на политиката. Приемат се рисунка, илюстрация, графика, фотография или поезия на артисти от България или Германия от всички възрасти.

От всички получени предложения Гьоте-институт ще избере пет, които ще бъдат разпечатани в тираж от 250 бройки и разпространени на открито в София в началото на октомври. Избраните петима артисти ще получат хонорар в размер на 200 лв. Освен избраните в конкурса пет изображения в плакатната акция ще се разпространят визии и текстове, възникнали по време на програмата на Sofia Art Week 2020.

Кандидатури се приемат до 27 септември 2020 на адрес: stefka.tsaneva@goethe.de.

Кандидатурата трябва да съдържа следните файлове:

  • Предложение за плакат – изображение за преглед (preview) като .jpeg файл;
  • Концепция или кратко описание (по желание);
  • Кратка информация за кандидата и данни за контакт (прилагането на творческа биография или портфолио е препоръчително, но не задължително) – като doc или .pdf-файл;
  • Тема на писмото: PLAKATAKTION Име Фамилия;
  • Максимален размер на всички приложени файлове: 10 MB;
  • Не се приемат линкове за сваляне на файлове.
  • Кандидатури, които не отговарят на техническите изисквания, няма да се разглеждат.

Конкурсът се случва в рамките на дългосрочния проект „Art & Politics“ на Гьоте-институт България, който в следващите месеци ще включи още уъркшопи за художници, дискурсивни програми и др. Партньор на акцията с плакати са Sofia Art Week и Aether София.

_________________

Съдържание: Симона Ганева, Връзки с обществеността

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!