Как правилно да се грижим за кухненската мивка?

Мивката е кралицата в кухнята. Замислете се само колко често я използвате – да измиете съдовете, за да почистите хранителните продукти преди да сготвите, да налеете вода, да натрупате мръсните чинии. Определено кухненската мивка има много приложения и се използва често.

Ежедневната употреба обаче води до появата на редица проблеми – надрасквания, варовик, петна – които съсипват красивия вид на вашата мивка. Най-вече тези проблеми се появяват заради неправилната експлоатация и грижа за кухненската мивка.

Може да се окаже, че нещата, които редовно правите съсипват мивката. Ако искате да запазите безупречната ѝ  визия за дълго, ето няколко полезни съвета, препоръчани от специалистите.

  1. Прочетете инструкциите и ги спазвайте

Много от производителите добавят към продуктите и книжка с инструкции за употреба. Вероятно си мислите, че не се нуждаете от обяснения, за да знаете как да използвате мивка. Това е така. Но в тях, производителите предоставят и много важна информация относно монтажа и правилната експлоатация на конкретния вид мивка, която сте избрали. Имайте предвид, че в зависимост от материала, от който е направена, начините и препаратите за почистване може да варират.

  1. Почиствайте съдовете от хранителни отпадъци

Вероятно ви се е случвало, когато не разполагате с достатъчно време, да оставите изцапаните чинии в мивката. Това е нещо, което специалистите не препоръчват по две причини. Някои храни биха могли да предизвикват оцветяване или петна по повърхността на мивката. Това най-вече личи при корита, които са с по-светъл цвят. Така че е добре да имате едно на ум.  Други продукти могат да има значителна киселинност, което също може да окаже влияние на визията на мивката Ви.

Добра идея е да отстраните добре остатъците от храна, преди да пристъпите към измиването на чиниите. От една страна, това ще ви улесни в измиването. От друга, ще си спестите запушването на канала с храна, което никак не е приятно и е втората причина защо не бива да оставяте мръсните чинии в мивката.

  1. Бъдете внимателни при избора на препарати

Използването на почистващи препарати е от основно значение за запазването на мивката чиста и блестяща. Трябва обаче те да са специално предназначени за почистване на повърхности от същия материал, който е направена тя.

Някои материали са по-деликатни и могат лесно да бъдат надраскани, ако използвате абразивни или твърде силни почистващи вещества. А след като защитният слой бъде нарушен, тогава много по-лесно могат да се образуват по-големи пукнатини или петна. Те ще направят мивката да изглежда стара и захабена. По същата причина не е препоръчително да търкате с тел или груби четки.

Как да разберете кои препарати са подходящи? Погледнете в инструкциите, а ако не са ви предоставени такива, потърсете допълнителна информация в сайта на производителя.

  1. Използвайте подложка за горещи съдове

В зависимост от материала, всяка мивка има определено ниво на топлоустойчивост. Това отново е информация, която може да получите от производителя. Въпреки това, съветваме ви да не рискувате да повредите коритото, поставяйки в него съдове току-що свалени от котлона. Това може да създаде непоправими щети за кухненската ви мивка.

Едно много практично и удобно решение е да си вземете допълнителни подложки за горещи съдове, които да разположите в близост до котлоните и печката Ви. А на дъното на мивката можете да поставите силиконова подложка, която ще предпази мивката от евентуална повреда. Така и вие ще бъдете спокойни.

В случай, че вече сте нарушили някоя от тези препоръки и мивката ви е за смяна, може да разгледате кухненските мивки FAT – с доказано качество и разнообразие от модели. И не забравяйте, че правилната грижа ще ви се отплати и кухненската мивка ще изглежда като нова дълго време.

*Платена публикация

*Заглавна снимка: House Method on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!