Кукла като мен

Има един особен вид хора с дълбока душевност и силно чувство за съпричастност. Те са като ангели на земята, които даряват щастие и надежда и носят смисъл и подкрепа.

Amy Jandrisevits е една от тях. Собственик на малък бизнес, социален асистент в педиатрична онкологична клиника в Уисконсин и колекционер на кукли. Ако се чудите защо е важно да знаете всичко това за нея – ами, ето я пресечната точка – Ейми е авторът на “Кукла като мен”. Нейната идея зад мащабния проект е да създава за болните деца кукли, които да приличат на тях. Които да носят същите характеристики и същите белези, понякога дори свързани с увреждания.

Куклите на Ейми са различни по много причини. Не просто защото наподобяват своите собственици, но и защото каузата и посланието, което предават е още по-дълбоко. “Още когато работих като социален асистент мислех, че е важно да има на разположение кукли за децата, защото всеки трябва да има нещо, което да може да задържи. И всяко дете трябва да има своя кукла, която прилича на него. Много е трудно да кажеш на едно дете, че е красиво такова, каквото е, но никога няма да види кукла, която прилича на него“.

Така се ражда идеята на Ейми, която днес вече бележи своите големи успехи. Родителите могат да поръчат кукла за своето дете, като стойността с доставката е около $100. Когато обаче има семейства, които не могат да си го позволят, Ейми намира начин сама да поеме разходите. “Каквото и да струва, каквото и да правя, ще дам куклата в ръцете на това дете”, казва тя. “Това не е просто бизнес. Това е правилното нещо“.

Към момента “Кукла като мен” има над 300 поръчки, които са изпращани за деца по целия свят. Крайната цел е малкият бизнес да се превърне в официална организация с нестопанска цел, в която всяко дете в нужда може да получи безплатно своята кукла.

Хора от целия свят подкрепят инициативата и любезно съдействат, като даренията вече са достигнали близо $80,169 от нужните $100,000 в GoFund.me. Съответно много от куклите в момента се финансират от дарения. Освен всичко, Ейми е започнала и сътрудничество с детски болници, които улесняват процеса по идентифициране на деца, чието благосъстояние може да бъде подобрено чрез помощта от “Кукла като мен”.

Винаги съм казвала, че куклите могат да докоснат сърцето на едно дете, така, както медицината не може“, казва Ейми. И продължава да намира начин да създава онзи лек за децата, който им помага да вървят по своя път с усмивка и изпълнени с доброта.

По едно нещо обаче куклите на Ейми си приличат до една – всички са усмихнати.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!