Лични лекари от няколко области започнаха ефективни протести

Личните лекари от няколко области в страната излязоха на протест срещу здравната реформа. Те са против изготвената от здравното министерство Национална здравна карта, въвеждането на служебен рамков договор, уреждащ правилата за работа със здравната каса през тази година и финансирането на медицинските дейности.  Според тях промените ще доведат до проблеми в системата, която ще остане все така недофинансирана, пациентите няма да могат да избират къде да се лекуват, а болниците ще бъдат лишени от възможността да инвестират в иновации. Затова те настояват да се запазят старите правила за работа и след 1 април, а някои от предвижданите промени да се редактират с тяхно участие. Лекарите заявяват, че протестите не са за пари, а за ясни правила. Протестиращите лекари заявиха, че всички възможности за диалог със Здравното министерство според тях са изчерпани и за това се е стигнало до протести.

Протести имаше в областите Кюстендил, Велико Търново, Русе и Ямбол, очаква се следващите дни те да продължат и в областите Сливен, Пазарджик, Перник, Смолян и Ловеч.  Ще има кабинети, които да поемат спешните случаи, а информация за това къде се намират ще има на вратите на всички протестиращи.

Срещу протестите се обявиха преди ден медиците от спешната помощ.

Как новината беше отразена в някои от най-четените медии у нас, с какви изразни средства си служат някои издания и защо други пропуснаха да Ви информират, вижте и преценете сами в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”pik.bg” ] Заглавие: “Борисов в смъртоносен капан на двама министри! Проститутката е само върха на айсберга, който повлича кабинета! Време е за червени картони!”

Цитат: “Лични лекари, лаборатории, частни и общински болници ще приемат само спешни случаи от днес, защото ще протестират поетапно на работните си места, след като Националният съвет на Българския лекарски съюз сне в петък доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).”

Автор: Ивайло Крачунов

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”blitz.bg” ] Заглавие: “Кюстендилските джипита на протест, затварят 87 кабинета”

Цитат: “Те искат по-добра чуваемост от страна на институциите спрямо личните лекари, които очакват подкрепа от колегите си от доболничната и болничната помощ.” 

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ] Заглавие: ”Започна протестът на общопрактикуващите лекар”

Цитати: ”Протестиращите в Кюстендил обявиха, че утре към протеста ще се присъединят още няколко области, сред които Сливен, Перник, Ловеч, Пазарджик и др.

Медиците от спешната помощ обаче се разграничиха от протестните действия на общопрактикуващите лекари”

Редактор: Николай Киров

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dir.bg” ] Заглавие: ”Личните лекари започнаха протести срещу ”хаоса”

Цитат: ”Медиците обясниха, че днешните протести не са свързани с пари, а с факта, че ще бъде затруднена тяхната работа.
”Нас ни превръщат в писарушки, а не в хора, които трябва да преглеждат пациентите”, каза една от протестиращите.”

Редактор: Виктор Стефанов

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ] Заглавие: “Медици: Протестираме за по-добри условия за пациентите”

Цитат: “Ефективни протести срещу здравната реформа и работата на здравната каса организират днес общопрактикуващи лекари от областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол, предаде БНР.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ] Заглавие: ”Лекарите и МЗ си говорят на различни езици, още пет области влизат в протеста”

Цитат: ”Нормативни спънки изкараха на протест днес (28 март) стотици лични лекари. Те са категорични, че не става въпрос за пари, а за нормативни спънки. Като такава спънка беше посочен пръстовият идентификатор, който ”ни отнема много време” – с попълване на декларации за съгласие например.”

Редактор: Ивайло Ачев

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ] Заглавие: ”Опозицията иска да се оттеглят промените в Закона за МВР”

Цитат: ”От БСП-лява България поискаха да се спрат готвените промени в закона за МВР, за да се даде спокойствие и сигурност сред служителите на реда.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ] Заглавия: ”Личните лекари от четири области затварят кабинетите си днес в знак на протест”

”Лекари излизат на протест”

Цитати: ”Общопрактикуващите лекари в Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград започват ефективен протест и затварят кабинетите си днес. След тези области ще последват и други, но навсякъде ще се осигури по един работещ дежурен екип само за хората с остра нужда.”

”Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на Здравната каса за “служебен” Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ] Заглавия: ”Личните лекари започнаха ефективни протести”

Цитати: ”Протестиращите лекари бяха категорични, че всички възможности за диалог със Здравното министерство са изчерпани.”  

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ] Заглавие: ”Хиляди остават без личен лекар”

Цитат: ”Лавинообразен протест започват от понеделник личните лекари, като първо ще спрат работа джипитата в областите Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград, съобщи доцент Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, пише “Труд”.”

Автор: Калина Атанасова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ] Заглавие: ”Лекари: Протестираме, защото няма диалог”

Цитат: ”Протестът не е за пари, а за ясни правила. Той ще продължи, докато започне реален диалог, допълни тя.

Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков обаче въведените нови правила не засягат лекарите, а болниците.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ] Заглавие: ”Личните лекари на протест, спират работа поетапно”

Цитат: ”Лекарите са недоволни от промените в правилата на работата им, които според тях са за сметка на здравето на пациентите. Джипитата са недоволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ, съобщава BTV.”

Автор: Мария Нестерова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ] Заглавие: ”Личните лекари започват ефективен протест”

Цитат: ”Личните лекари в страната започват ефективен протест. Днес ще останат затворени кабинетите в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. Всеки следващ ден към тях ще се присъединяват още области. Лекарите са недоволни от здравната реформа, Националния рамков договор с Касата и Националната здравна карта.”

Автор: Мария Атанасова

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”delo.bg” ] Новината не е отразена! 

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ] Заглавие: ”Хиляди остават без личен лекар”

Цитат: ”Лавинообразен протест започват от понеделник личните лекари, като първо ще спрат работа джипитата в областите Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград, съобщи пред “Труд” доцент Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той уточни, че в организацията членуват над 3600 души, но не пожела да каже дали всички те ще се включат в протеста.”

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”topnovini.bg” ] Новината не е отразена!

[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!