50 метра на изток от Рая

Преди няколко дни мъж почина на спирката пред “Пирогов”, на 50 м от най-голямата болница за спешна помощ в България. Медиците не са се притекли на помощ веднага, защото не влизало в техните задължения. Отговорността за пострадали в градинките и по спирките била на Спешна помощ.

Абсурдно е, и не е за първи път, и сме претръпнали, ама се страхуваме. В страната ни по нелеп начин мрат хора, заради бюрокрацията, процедури и правила на болници. Лекарите емигрират или се оплакват, че не им плащат достатъчно, но това не им дава право да принизяват човешкия живот. Защото не всичко е пари и не всичко е правила! И защото не става само с мрънкане!

Разбирам, че парите за здравните работници са малко. Но това дава ли право на някого да се отнася с пренебрежение към човешкия живот? Не мисля! Животът не струва 800 или 1000 лева, но често сме свидетели на друго. Защото гаранцията да оживееш понякога е да платиш под масата на лекаря. Етика ли чух?

Съжителството ни в общество е кръг, ако лекарите не взимат достойни заплати, те не полагат грижи за пациентите, а те от своя страна не им вярват и се страхуват да ползват услугите им… Май липсва нещо? А, да, обикновените пациенти не са тези, които  определят колко ще е заплатата на лекарите. Верно бе, ми на кого си го изкарват тогава лекарите, защо крещят на хората, защо си позволяват да си играят с живота им.

Далеч съм от мисълта, че всички заслужават критика, има и такива, които са достойни да ги наричаме лекари. Не от тях са тези, които оставиха човек да почине на 50 м от болница. Къде им е човещината сега? Де го Хипократ? Или могат да бъдат само жертви – на системата, на пациентите? Медик да бие бебе, доктор да скача върху корема на родилка? Пациенти или техни близки да нападат доктори? Кръг е, хора!

Аз така ги разбирам нещата, да си лекар е призвание, да имаш чувство за мисия и дълг и да не губиш хуманността си. Не е само пари, не е само работно време.

Вярно е, че напоследък много се плюе по лекарите, спекулираше се, превърнаха се в нарицателно. Насаждано е чрез публичното говорене. Но да кажем, че те нямат вина, значи да излъжем. Имат. Длъжни са да бъдат компетентни, да се отнасят с уважение и разбиране, защото са отговорни за човешки живот. Ниските заплати не оправдават апатията.

Не съм съгласна, че е правилно да си медицинско лице и да откажеш помощ, защото не ти влиза в задълженията или защото е на 50 м от теб и по документи не пише, че трябва да спасиш живот. Проклетата бюрокрация, установеният ред, безбройните формуляри, висенето по опашки водят до момента „пук”, в който се сцепва системата, не могат да се изпълнят процедурите, механизмът забива и тогава трябва сам да решиш как да постъпиш.

И здравият разум ти казва, че за снемането на анамнеза и поставянето на диагноза не е от значение дали пациентът е с висше образование, женен и живее на ул. “Ела ме ритни” 28, както и метрите. Но едни процедури се спазват, а други не съвсем. Не спазваш едните заради облагодетелстване, а спазваш други при неотложна спешност – това не е двоен стандарт. И в двата случая е престъпление.

Не трябва да се стига до там. Не се прави така. Плащат ти малко, тежка е работата, тежък е животът, има утежняваща бюрокрация, тежко е. Обаче преди да сме държава, ние сме хора. Може да звучи идеалистично, да прозира наивност, но е така, и повече трябва да го мислим така. Иначе се превръщаме в героите на Кафка и Оруел, а знаем до какво води това.

Смърт на личност, физическа или психическа, заради апатия и липса на емпатия – не е ли това жестокост? Не е явно!

Затова най-много последствията за лекарите от „Пирогов” могат да бъдат – проверка, работна група, междуведомствена комисия, доклад и… докато забравим случая.  А те рискуваха човешки живот и го загубиха… за едни 50 м.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

5 Коментари

  1. Васко,ами вземи и се върни в Бг.Да вземем да организираме някаква група за реално оказване на някаква помощ.Така да пишеш колко е черен светът от центъра на бялото е малко неудобно.
    Та да питам защо “доблестните граждани” не грабнаха на ръце,натовариха в кола човечеца?Какво са направили докторите от Пирогов?Точно това.Защото да работиш извън болницата сигурно трябва да си имаш подготвена чанта с минимум един апарат за кръвно.Капиш,Васко?

  2. Г-жо Автор с будна гражданска съвест,защо не сте лекар,като сте толкоз разбирач на тази професия?Докато лекаря от болницата обикаля градинките кой да се грижи за пациентите му?Ако сте на тяхно място щяхте да се възмущавате че е излязъл от кабинета!Защо будните граждани не грабнаха стареца не го пренесаха на 50 метра до спешния кабинет вместо да мъдруват.Във Въпросната болница ежегодно се преглеждат 250 000 па
    Циенти и спасяват хиляди.Вие освен мъдруване и словоблудстване каква я свършихте?????

  3. Г-н ‘Спешен медик’- не бих Ви нарекъл ‘лекар’, сетете се сам защо! – би трябвало да Ви е ясно, че има редица състояния при които е противопоказно местене, обръщане, пренасяне на ръце на 50 метра и т.н. А, така нареченото от Вас,’словоблудство’ на авторката е повече от основателно. В заключение,как бихте реагирали, ако това се случи на някой ваш близък? Тогава каква ‘песен ще пеете’?

  4. Пирогов не разполага с група за спешно реагиране (подобна на екипите на Спешна помощ) не само извън територията на болницата, но и вътре в нея. Мизерно е авторката да предопределя кои ще живее и кои ще умпре по разстоянието до най близката болница. Не си знаете правата и задълженията на пациенти – за да можете от тази позиция да искате промяна. Спешните пациенти са обект на Спешните приемни отделения и мобилната Спешна медицинска помощ. Всяка ситуация при която пациент почине в двора на някоя болница, по етажите на някоя поликлиника, на лекарско събиране (симпозиум, конгрес) – чия е вината? “Починал човек пред Пирогов” – “Нямаме спешна помощ, само искат и лапат пари” – ЗАЩО тогава има липса на кадри, какво не им стига на тези “лакомници”. Отговора няма да ви хареса: Свобода на действията по строго регламентирани права и абсолютно предимство и зашита – Вашият живот зависи от уменията и мотивацията на тези специалисти, и от тяхната възможност да си изпълнят задълженията. Преведено на български език – всеки който им пречи, всеки които се опита да ги ползва не според предназначение, да бъде наказан, так че да не повтори. Едва тогава ще имат стимул и възможност да са това от което се нуждаете, а не заместници на личните лекари, безплатни аптеки по домовете, социални грижи, и т.н. и т.н.

  5. “Увеличената” Столична спешна помощ – няма истински изнесени екипи, не покрива столицата на еднакво разстояние – екип – пациент, няма кадри, и няма никакъв шанс да стигне навреме – по една единственна причина – ВСИЧКИ ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ – това са вашите права и задължения. Кой трябва да си ги потърси и да ги спазва вместо Вас? Трябва ли да си помисля, че този резултат и заслужавате?! И не ми напомняйте хипократовата клетва – дори няма силата на закон за лекарската етична комисия, камо ли за съда, и не знаете какво всъщност се казва в нея.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!