Една фантастична история

Отваря се портал – земя, планета, пейзаж, сграда, статуя, видение.
Безвремие, необятност, липса на детайл, някакво изкривяване, близко до абстракция – създава се игра между реалността и това, което е другото.

Пейзажи, предизвикващи отчуждение и известно усещане за далечност. Просторни гледки, сливащи се с хоризонта; структури и предмети, напомнящи на ежедневието, но оставащи непознати.”

Това са само няколко думи, хвърлящи лека светлина към една непозната история, на която скоро ще можем да се насладим в софийската галерия КО-ОП.

Говорим за научно-фантастичния графичен роман Licitus от Виктория Стайкова – един от новаторски настроените български автори, който сме ти представяли тук и тук, покрай ролята й в платформата за независими авторски издания ТИ-РЕ.

Паралелно с творческите инициативи и работилници, с които вдъхновява и привлича към арт книгите все повече млади автори, Вики, водена от собствените си търсения и интереси, бавно и търпеливо работи по свой творчески продукт.

Снимки от Index / Дипломна изложба/ 2017 

Авторска книга с авторски илюстрации. В любимия й жанр – научната фантастика.

Работата продължава близо три години, като започва по време на следването й за магистърска степен в Англия и е резултат от задълбоченото й проучване в областта на научно-фантастичните илюстрация и кинематография.

Е, резултатът е налице – графичният научно-фантастичен роман Licitus вече е факт и горд притежател на oтличие за най-добра графична литература на Атлантик Прес (2017), както и субсидия от награда „Гауденц Руф за 2019 г.

Официалното му представяне пред публика ще бъде този четвъртък, 17-и октомври, от 19 часа в новата софийска художествена галерия КО-ОП.

За Licitus

Licitus е независим графичен роман, сам по себе си уникално произведение на изкуството, спадащ към т.нар. „авторски книги“. Терминът „авторска книга“ е с много дефиниции и е обект на постоянно обсъждане, след като е използван за пръв път от Даян Вандерлип за заглавие на изложба, която тя курира в Колежа за изкуства и дизайн Мур през 1973 г.

Романът носи характеристиките на подобен тип творби, а именно – книжно тяло в ограничен тираж; художествен документ, извън кодекса, конвенциалното схващане за книга; интерактивно тяло с илюстрации и в случая на Вики – собствен текст, което ни подканва да докоснем и разлистим, за да се потопим в история и визуален наратив, без да ни напуска чувството за непосредствен досег с изкуство.

Името идва от латинската дума licitus (“позволен, допуснат”), заигравайки се с възможностите на човешката психика и възприятието на материалния свят чрез средствата на илюстрацията и писането.

Историята

Романът е изграден от няколко кратки истории, а всяко едно от имената в книгата носи символика за героя или обекта, нещо като код за дешифриране. Licitus, например, е геометричната луна – космически кораб, която носи спомена за миналото и това, което е трябвало да бъде, преплитайки изкривеното настояще в помещенията и стените си.

Къде още ще попаднем? Няма да попаднем, а ще полетим – към Космоса – извън и вътре в нас, за да усетим кристалната тишина, в която само душата може да долови тайнствения й шепот. Думите на Вики рисуват, а графичните изображения напътстват въображението ни, когато се залута, без да пренебрегват нуждата му от чисто естетическо наслаждение.

И така. Хем е дълбоко, хем е високо. И красиво.

Oт голямото до най-малкото, от изгубване в непознатото до достигане на най-съкровенотоизначалното – там, където вече сме били.

“На ръба на безвремието, частица секунда държи вечността.”
„Начало и край, потопени в тъмнина.“

Текстът притежава загадъчна поетичност, с цялата й двусмисленост, за да остави в нас вечната истина, че… най-непознатият и необятен Космос… е в самия човек.

Ще се уверим отново на 17 октомври, в 19 часа, галерия КО-ОП.

Снимки от Index / Дипломна изложба/ 2017

Виктория Стайкова завършва бакалавър “Книга и печатна графика” в НХА, а през 2017 г. магистърска степен Илюстрация в университета Фалмут, Великобритания. Съосновател е на ТИ-РЕ, платформа за независими авторски книги, базирана в София. Основните й интереси са дизайнът и оформлението на книги, където е насочена и по-голямата част от текущата й работа. Контекстуализирането на илюстрацията и създаването на теоритичен дискурс за тази сфера на работа е основна част от нейното научно изследване и художествена практика.

___________________________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!