Смелостта да обичаш

Тя е на 98, той – на 94 години. Запознават се преди 8 години във фитнес в Ню Йорк, който все още посещават два пъти седмично. Те са Гертруд Мокотоф и Алвин Манн.

“Един общ приятел ми каза: “Бих искал да те запозная с една много приятна млада дама”, спомня си днес господин Манн.

На първата им среща той я води в ресторант в Мидълтаун, който се казва “Something Sweet”(“Нещо сладко”). “Той беше перфектният джентълмен”, разхожда се из спомените госпожа Мокотоф.  “Има нещо в нея, което ме кара да искам да продължавам да си общуваме”, разказва господин Манн.

Днес те са едно цяло, мечтаят на глас и споделят живота си заедно. Много бързо станали двойка и преди една година Гертруд решила да вземе нещата в свои ръце: “Поисках му ръката и той се съгласи. Уморих се да го преследвам”, разказва с усмивка тя.

1

На 20 август тя ще навърши 99. “99 е само число. Но аз все още съм на 98, нали? Да не прибързваме излишно”, казва госпожа Мокотоф , която се кани да отпразнува рожден ден с торта с 99 свещи. Господин Манн пък миналата година официално е бил обявен за най-възрастния човек, дипломирал се в колежа Mount St. Mary College в Нюбърг, Ню Йорк – бакалавър, специалност История. Той е категоричен, че има голяма разлика между това “на колко се чувстваш” и “на колко години си всъщност”. Много рядко между двете може да се постави знак за равенство. “Възрастта не означава нищо за мен или за Герт. Не разглеждаме годините като бариера. Ние все още правим това, което искаме да правим в живота.”

2

И двамата са имали предишни бракове, и двамата са загубили половинките си. Имат общо 7 деца, 12 внуци и 7 правнуци. Госпожа Мокотоф е родена в Бруклин, през 1918 г., в семейството на Анна и Абрахам Фокс. Завършва Бруклинския колеж и получава магистърска степен по биология от Колумбия. На 23-годишна възраст, през 1941 година, тя се жени за Рубен Моктоф, кардиолог от Манхатън, където живеят до 1952 година. След това тя го убеждава да премести практиката си в Мидълтаун.

Повече от три десетилетия тя е професор по биология, преподава медицинска техника и микробиология в Orange County Community College, в Мидълтаун. В края на 60-те, госпожа Mokotoff влиза в политиката и два пъти е избирана за член на Общинския съвет в Мидълтаун. След това става президент на Общинския съвет, а през 1989 г., на 71-годишна възраст, тя става първата жена кмет на Мидълтаун. По-късно неуспешно се кандидатира за сенатор от Ню Йорк. Била омъжена 61 години за първия си съпруг, който умира през 2002 година.

“Майка ми винаги е била много смела жена”, казва най-голяма дъщеря на госпожа Моктоф и шаферка на майка си, Сюзън Мокотоф Ревърби, която е на 71 години. “Тя винаги иска да помага на други хора”, казва госпожа Ревърби.

3

Г-н Ман е роден в Манчестър, Ню Йорк на 24 май 1923 година. Син на Мае и Химан Ман. През 1947 година той започва бизнес в сферата на услугите в Манхатън, Temporary Office Services Inc. През 1960 година Ман, който казва, че “не може повече да живее в града”, купува къщата си в Cuddebackville, в подножието на планините Catskill, което той нарича “малко парче от небето”.

Първият брак на господин Ман продължава 20 години и приключва с развод. От този брак е и синът му, Марк Ман, който сега е на 71 години. Вторият му брак продължава 45 години до смъртта на съпругата му през 2007 година. Плод на тази любов са двете му дъщери.

“Този човек е вдъхновение и невероятно човешко същество. Той на 94 години, а все още цепи дърва на двора и коси тревата пред дома си. С Гертруд са като двама влюбени тийнейджъри – държат се за ръце, целуват се, всеки уикенд пътуват някъде. Ако не ги виждах с очите си, не бих повярвал, че са истински”, разказва Кийт Шулър, който от 20 години е съсед на 94-годишния младоженец.

4

“Хората винаги питат кое е нещото, което ни държи млади”, казва господин Ман. “Разбира се, част от причината може да бъде обяснена само от медицинската наука, но по-голямата част е, че живеем безгрижен живот. Не позволяваме на нещо, което не можем да контролираме, да ни притеснява и тревожи и в най-малка степен.”

5

Ентусиазмът им е заразен и тяхната увереност да слеят животите си в обща съдба е вдъхновяваща“, казва кметът DeStefano. “Ние ви молим да запазите блясъка в очите, който отразява привличането, което първо ви събра”, заявява той преди да ги обяви за съпруг и съпруга.

*Източник: The New York Times

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!