Мадагаскар отбелязва 60 години независимост като засажда 60 милиона дървета

Тази година четвъртият по големина остров в света – Мадагаскар, отбелязва 60 години независимост, а като най-ценен подарък, страната реши до месец април да засади 60 милиона дървета на територията си. Началото на кампанията беше дадено на 19-ти януари, когато се отбеляза и година от встъпването в длъжност на президента Андри Ражоелина, който обеща да работи за възстановяването на загубените гори на Мадагаскар.

Правителството се изправя пред предизвикателството да превърне Мадагаскар отново в зелен остров. Насърчавам хората да опазват околната среда и да залесяват в полза на бъдещите поколения“, каза Ражоелина на стотиците хора, които присъстваха на началото на инициативата в квартал Анказобе, на 100 километра северозападно от столицата Антананариво.

За период от няколко часа бяха засадени около 1 милион дървета на над 500 хектара (1235 декара).

Мадагаскар е дом на изумителна гама от растителен и животински живот. Между 2001 и 2018 г. островът загуби около една пета от дървесната си покривка, според Global Forest Watch, предимно заради разрастването на изместващото се селско стопанство. Унищожаването на горите на Мадагаскар може обаче да означава смърт за много от ендемичните видове, които не се срещат никъде другаде на планетата.

Месеците на планиране и мащабните национални усилия за събиране на семена и посяване на разсадници бяха и широко разпространявани. В кампанията се включиха неправителствени организации, училища, правителствени министерства и армия.

В момента сме на етап на засаждане на дървета, но големият въпрос е какво следва? Как да защитим тези млади дървета, за да не ги засаждаме през януари и след това да ги унищожим през юли“, каза Йона Ратсимбазафи, ръководител на Groupe d’Étude et de Recherche sur les Primates (GERP).

Страната поде организацията за засаждането на 60 милиона дървета до април месец, а експерти заявиха, че това е повече от страхотна новина, имайки предвид, че огромен процент от местните все още нямат достъп до електрическа мрежа и изсичането на дърветата за производство на дървени въглища е честа практика. Справянето с този проблем е още една от дългосрочните цели, които президентът си е поставил, за да може да се преодолее и проблемът с изселването на хора от острова.

За националната кампания, страната осигури 100 милиона семена, които бяха събрани от регионалните центрове на министерството на околната среда, както и партньори на инициативата.

Осигуряването на дърветата, особено тези, които хората смятат за полезни се оказа трудна задача. “Искаме да насърчим хората да засаждат, а не да консумират плодовете на дърветата вътре в парковете или да ги режат, за да произвеждат дървени въглища“, каза Мами Ракотоариджаона, директор на националните паркове в Мадагаскар.

Въпреки че са защитени територии, националните паркове в Мадагаскар също са свидетели на значително обезлесяване. Сега те се очертаха като важни обекти за кампанията по залесяване.

За да разшири задвижването до отдалечени райони, правителството планира да използва дронове и самолети. По време на началото на кампанията около 5 тона семена бяха изпуснати от самолет. Всяка топка почва е пълна с 25 семена. Коефициентът на успех, измерен по отношение на това колко семена оцеляват и покълват, е около 60 процента, според съобщение на правителството, което цитира пилотен проект, осъществен през 2018 г.

Министерството на околната среда също заяви, че практиката ще спести разходите за пластмасови торби, в които иначе се съхраняват и транспортират семената.

Целта е да се запази инерцията за засаждане на дървета и в дългосрочен план да се гарантира, че печалбите не се разграждат. В речта си президентът заяви, че постигането на конкретни цели и проследяването на действията ще бъде основно за кампанията. “Този път действията ще бъдат непрекъснати и ще има последващи действия. Държавата ще наеме охранители, които да наблюдават и защитават младите растения“, заяви Александър Джордж, министърът на околната среда на Мадагаскар.

В Анказобе има план за набиране на 50 души, които да наблюдават фиданките, тъй като районът е изложен на риск от горски пожари, които биха могли да унищожат за дни всичко постигнато в рамките на кампанията. Също така, участието на местните общности е задължително не само при засаждането на дървета, но и при наблюдението и опазването им. А скептици изразиха мнение, че ако властите нямат ясна и ефективна стратегия за борба с обезлесяването и пожарите, тогава Мадагаскар няма да си върне горите и ако правителството не предприеме строги действия срещу нарушаващите екологичните правила, включително правителствените служители, кампанията няма да постигне целите си.

Макар сред местните все още да не се усеща оптимизъм и въодушевление, то все пак правителството предприема всички необходими мерки и действия, за да осигури повече информираност за местните, от които се очаква солидна помощ не само сега, но и в бъдеще.

Пример за решителни действия, които гледат напред в бъдещето и не се противопоставят на обезкуражаващите мнения, липсата на ентусиазъм и скептицизма. Една прекрасна кауза с огромно и важно бъдеще, която тепърва ще доказва колко смислена цел има. Пример за поета отговорност за бъдещите поколения и вяра, че с общи усилия всичко може да бъде постигнато, опазено и надградено!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!