“Майка” като оправдание

Факти: Втора поред инстанция – Софийски градски съд (СГС), прие, че вероятно в поведението на шофьорката Елена Мицева, която влезе с кола сред протестиращите на бул. “Ситняково”, има данни за извършено престъпление, предаде ClubZ. 

Пиша този текст сега по няколко причини. Първо, защото твърде много хора “раздадоха присъди” в социалните мрежи, преди да се произнесе самият съд. Второ – защото исках да поутихнат страстите. И емоциите, и първосигналните реакции, и спуснатите опорки. От вси страни. Втора инстанция – СГС, се произнесе вчера, “трите дена” на това “чудо” отминаха, ще напиша какво мисля аз по темата. 

  1. В деня след онази бурна нощ, която Елена Мицева влезе с автомобила си сред протестиращите на бул. “Ситняково”, прочетох няколко коментара, които ме потресоха истински. На въпрос къде е била полицията – жени отговаряха на други жени, че нямат право да коментират темата, защото не са станали МАЙКИ. Пък Елена Мицева била МАЙКА. Е, аз съм майка и искам да попитам – само онези, които не са раждали ли нямат право да попитат къде е полицията? Ергенски данък ще връщаме ли? Списък с оторизираните да задават въпроси и да коментират теми от обществено-политическия живот ще ни спуснете ли? Или едно “министерство на истината” да създадем, за по-лесно. Да не става объркване кой може, и кой – не да коментира различни теми. Ад някакъв! От претендиращи за демокрация!
  2. Да оставиш гражданите да се избият на кръстовище помежду си – безценно… Булевард “Ситняково” се намира на 200 м от Първо Районно в София, само припомням, не от любов по географията. А оправданието, че полицията не знаела кое кръстовище ще затворят протестиращите, е наивно и плоско. Струва ми се, че и 2-годишната ми дъщеря няма да се хване. Като е незаконно затварянето – полицията отива и вдига блокадата. А не да стои отстрани и да чака бой. В противен случай – охранява множеството и пази от насилие всички страни.
  3. Тази майка никак не помисли за децата си, извинявам се много. Не бих се врязала в множество хора, докато дъщеря ми е в колата, ако ще на улицата да има канибали. Майчинският ми истинкт, който толкова се развяваше няколко дни, ще ми нашепне да заобиколя кръстовището, вместод да показвам средни пръсти, да крещя и да се боря с неправдата с газ и съединител.
  4. Протестът по правило, навсякъде по света, цели да пречи. А и нямам спомен, поправете ме, ако греша, разгневена майка да е минала през загражденията на затворения за 1 година бул. Граф Игнатиев. Щото и там беше затворен основен булевард, в центъра на София, ремонтът се удължаваше няколко пъти… Или пък да влезе в Общината да се саморазправя с общинската администрация, че се чувства подведена и излъгана за продължителността на ремонта на ремонта на ремонта…
  5. Повръща ми се от използването на “майка” като оправдание, алиби, атака срещу някой друг… Грозно е…
  6. И все пак… Борбата за промяна, за правова държава и спазване на правила и закони и битката срещу едни методи не се води със същите методи. Иначе се превръщаш в същото, срещу което се бориш и протестираш…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!