Майстори на черния хумор

На 28 юни кино Одеон ще представи селекцията „Майстори на черния хумор”, част от фестивала „Срещи на младото европейско кино”. Късометражните филми са от Норвегия, Швеция, САЩ и Испания. В тях авторите поставят под съмнение концепциите за семейство, уют, разбиране и общност, довеждайки ги до трагичен и смешен абсурд.

Хюга е скандинавската концепция за уют. Думата идва от датски и означава „да даваш кураж, удобство и щастие”. Корените ѝ са в старо-скандинавския език във формата „хюгя” (hyggja), от където е произлязла съвременната английска дума „hug” (прегръдка). Концепцията доби много международна популярност последните няколко години покрай книгата „Малък наръчник на Хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот”. В наши дни „хюга” се използва, за да опише специфично чувство на уют, удобно съжителство, здраве и задоволство.

Филмите в тази селекция правят точно обратното.

Виновен, САЩ, 2014

Филмът на Джон Стронг представя една изключително неудобна сутрешна случка, която е причина за ужасно много срам и вина в отношенията на една двойка, случка, след която е много трудно да се погледнете в очите. Включва легло, включва бельо, включва почистващи препарати и ходене на пръсти, докато главният герой трепери да не проскърца някоя врата. Казах достатъчно, останалото остава за въображението.

Сладки неща, Норвегия, 2017

Филмът на Хенри К. Норвалс се развива в типично норвежко кафене. Младата Анне си поръчва кафе и тръпне в очакване интервю за работа. Декорацията на кафенето се вижда на заден план, цветовете са сиви, а на рафтове в дъното са подредени бутилки с цветни камъчета, соленки и бутилки вино наредени по цвят. Единственият цвят в кадъра е едно лале на задната маса. Хюгата е силно застъпена в сценографията.

След това през врата влиза мъж – бъдещият шеф на нашата чакаща героиня, който се оказва съвсем не такъв какъвто тя очаква, а топлата прегръдка е най-далечното нещо, което може да си представи.

Преждевременно, Норвегия, 2013

Филмът на Гюнхилд Енгер се развива по време на наудобно пътуване с кола. Лучия е испанка и тя е бременна. Марин е норвежец и двамата са отишли да се запознаят с  родителите му, които ги взимат от летището. Следва пътуването. Младата двойка е в колата, а майката и бащата на Мартин се възползват от това, че младежите не могат да избягат. Тирадата от съвети на бъдещата баба минават през загриженост и добронамереност, но успяват да създадат един истински ад за младата двойка, насаждайки един неконкретен страх от смъртта. Филмът е обратното на спокойното съжителство.

 Тарантула Голиат, Испания, 2013

Джейми Дезкалар разказва историята на един мъж със страх от паяци, който е покрусен от скорошна раздяла. За да се справи с тъгата си, той си взима изключително отровната тарантула голиат и я пуска свободно из дома си, а филмът се превръща в танц между него, тъгата и страхът от смъртта.

Филмът представя пространството на дома не като място, където човек може да скрие и да почива, в безопасност от света, а напротив. Домът се превръща в личен затвор, място на постоянен ужас, отражение на психиката на мъжа страдащ по изгубената любов, с тарантулата, която живее под шкафовете. Както тарантулата не спира да напомня за себе си, лазейки в ъглите на кадъра, така жената не спира да напомня за себе си в снимки и изоставени вещи.

Йогурт, Швеция, 2010

Кой е вашият любим вкус йогурт? Когато видите тази млада жена, която яде йогурт и се усмихва, за какво си мислите? В конферентната зала на компания за йогурт се събира фокус група, за да обсъжда новите продукти.

Героите се държат професионално, до един момент, в който не забелязват мъж, качил се на покрива на съседната сграда, готов да се самоубие. Това отприщва личните трагикомични истории на героите и една наивна, срамежлива искреност, която е толкова присъща за скандинавското кино.


Автор: Денис Българанов

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!