“Mалки приказки” без край

Лятото най-накрая е тук и нямаме търпение да му се отдадем напълно, следващи всичките му прищевки за нови приключения. Да, обичаме щедрите му дни, но няма как да не признаем, че понякога жегите ни притискат, особено когато в ръцете ни шават собствените ни деца.

Всеки родител знае, че игрите на открито през най-чаканите месеци са до късно, но има няколко дневни часа, в които се чудим къде да подслоним неизчерпаемата енергия на съществата, непознаващи окротяване. С тази мисъл се огледахме за алтернативи и намерихме едно интригуващо място, което ни дари със спокойствие и възобнови родителското ни вдъхновение.

В близост до Борисовата градина, сгушено дискретно в обичайния градски пейзаж, “Малки приказки” е място, създадено с много мисъл и любов за нуждите на съвременния родител и неговото креативно и любопитно дете.

Освен да облекчи стреса ни и да осигури забавления за децата, екипът на “Малки приказки” иска да насърчи връзката в семейството чрез съвместни занимания като кулинарни и научни работилници, интерактивни концерти и четене на приказки. Програмата изобилства от редовни занимания като бебешка музика и танцови игри, а за родителите се организират и тематични събития като лекции за раждане, кърмене и други информативни, смислени и полезни срещи със специалисти в областта.

Тук детето има свободата да се движи, играе и да опознава други връстници, а родителят да се възползва от възможността и лукса да замени семейната среда, да излезе от ежедневната рутина и на спокойствие да изпие нещо приятно, да прочете вестник или списание, да се социализира с други родители, а защо не дори и да свърши някоя работа на лаптопа си.

Не на последно място, “Малки приказки” е чудесно място за празнуване на рождени дни и семейни празници, с голям избор от тематични партита, разнообразно кетъринг меню и уютна обстановка.

Зад проекта стои едно симпатично семейство, което в търсене на комфорт, забавления и пълноценно прекарано време с детето си осъзнава липсата на подобно пространство в столицата, място, където грижата е споделена, а връзката – насърчена.

  1. И за да разберем как се случва животът в приказната страна на нещата, се срещнахме с Анита и Алекси и малко като на игра им зададохме няколко въпроса.

От кой тръгна идеята за “Малки приказки” и как тя стана реалност?

Анита: Истината е, че първоначалната концепция дойде от една скъпа моя приятелка, която по стечение на обстоятелствата заживя в чужбина, но ни благослови с успех в начинанието. Ние пък прегърнахме и дообогатихме идеята и я направихме реалност, с много мисъл и мерак.

Как определяте условията за семеен бизнес в България?

Алекси: Условията за стартиране на микро бизнес в България не са детска игра. Изискванията и наредбите наред с всички други административни формалности стават все повече и все по-комплицирани от година на година. В комбинация с началната инвестиция за ремонти, интериор и оборудване се оформя голям риск за просъществуването на такова начинание. Човек трябва да е готов да се отдаде, изисква се сложна комбинация от постоянност, добра организация, познаване на материята, сплотен екип и усърдна работа. За съжаление механизми за финансиране няма или са недостатъчни.

Анита: Доста дълго време търсихме финансиране, време, в което се чудихме дали въобще има шанс “Малки приказки” да се осъществи. За съжаление, откривахме предимно програми, свързани със социално предприемачество или нови технологии. За тези пък, насочени за подкрепа за малък бизнес, не се класирахме като параметри. В крайна сметка, с много усилия и благодарение на приятели и щастливи случайности, поехме риск и скочихме в дълбокото.

Имате ежедневни наблюдения върху съвременното българско семейство. Какво най-силно ви прави впечатление?

Анита: Супер доволни сме за заобикалящата ни среда. Не вярвах, че можем да привлечем толкова интелигентни, интересни и креативни хора. И отново съм обнадеждена, че има надежда в тази страна. Аз лично съм впечатлена и щастлива от факта, че много родители всъщност искат да са активна част от забавленията и придобиването на нови знания на детето, вместо да го оставят в детския кът и да си гледат кефа в кафенето или на друго място (не, че няма нужда и от това). Доказателство за това е големият интерес към съвместните работилници и ателиета за малки и големи.

Алекси: Според наблюденията ни до момента съвременното българско семейство като цяло е сплотено, весело и готово за нови преживявания. Това кореспондира и с визията ни за “Малки приказки” като събирателна точка на модерни родители и будни деца. Само година по-късно това е реалност, за което сме безкрайно благодарни и това непрекъснато ни мотивира да мислим в нови посоки.

“Малки приказки” изобилства от събития през целия месец. Разкажете ни за най-интересните от тях.

Анита: През делничните дни до обяд си имаме редовни събития за бебета и малчовци от 0 до 3 години – Бебешка музика, Танци мама и бебе и Танцови игри. Също така, всеки петък правим четене на приказки за най-малките. Отделно, всеки месец правим задължително кулинарна работилница, арт ателие, театрална поставка, интерактивен концерт, поне 2 лекции за майчинство и родителство, и още, и още.

Кои са най-приятният и най-трудният момент в бизнеса ви?

Анита: Най-приятно е да виждаме звезди в очите на децата след рожден ден, работилница или просто игра в детската зона – онази неподправена детска радост, както и доволството на родителите. Това прави начинанието ни наистина смислено и ни кара да се чувстваме пълноценно на края на деня, а най-трудно – може би да запазим време само за себе си.

Ако можехте да започнете отначало, какво бихте искали да знаете?

Алекси: Началото е като да скочиш от самолет. Каквото и да си мислиш, че знаеш предварително във въздуха, трябва бързо да се ориентираш дали да отвориш парашута или да се научиш да летиш. Ясно е само, че двата най-дефицитни ресурса винаги са времето и парите.

Aнита: Мисля, че не бихме искали да знаем точната рецепта предварително. Реално всяка стъпка ни научи на нещо ценно, дори в грешките имаше смисъл.

Какви са плановете ви за летния сезон?

Анита: През юли си работим сладко и спокойно, правим рождени дни и празници и малко по-малко работилници и лекции от обичайното, поради липсата на хора в София. През август пък спускаме кепенците и се отдаваме на заслужена почивка.

Алекси: Планираме да разпуснем екипа за малко, за да съберем дружно сили за голямото откриване през септември. Активните хора така или иначе не остават в София в разгара на лятото.

Как виждате “Малки приказки” след 10 години?

Анита: Противно на насоките в бизнес учебниците, не съм визуализирала този проект след едно десетилетие. Най-вероятно ще е много по-различно и ще е развито в много посоки. В момента сме в настоящето, където има много неща за правене и идеи за сътворяване.

Алекси: Надявам се след 10 години да има повече подобни места. Пожелавам си дотогава да сме разширили хоризонтите, идеята и средата на “Малки приказки” дотолкова, че да бъде от полза на повече семейства.

_____________

“Малки приказки”: е на адрес: София, ул. “Акад. Методи Попов” 1, както и във Facebook.

____________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!