Безобразие без граници

Факти: COVID-отделението в Инфекциозна болница в София вече има нов ръководител. Това е доц. Атанас Мангъров. От началото на пандемията той е един от най-големите критици на носенето на маски и ограничителните мерки. Сега сам е изявил желание да се включи сред медиците на първа линия.

Новината обяви здравният министър Костадин Ангелов, който направи проверка за организацията на работата в отделението, където се намира и координационният център за спешните случаи. По време на срещата им в Инфекциозна болница двамата се разминаха във вижданията си за това как трябва да се провежда лечението на болните.

Доц. Мангъров обеща да сложи маската си. Въпреки многократни признания, че не я носи дори в градския транспорт и признанието пред bTV и Мария Цънцарова, че има една еднократна, която “мирише на джоб”, защото я използва от месеци.

“Аз ще спазвам всички правила, които са наложени там, но ще се опитам отвътре малко по малко да ги променя”, каза той.

А това, което иска да промени инфекционистът, отново засяга предпазните средства.

“Всички тези мерки със забулвания са в значителна степен безсмислени. Да не ходят със скафандари, само трябва да си мият ръцете, да носят тези изолационни престилки и нищо повече. Това не е особено опасна инфекция”, твърди доцентът.

Размисъл: Никога няма да разбера колко точно болно трябва да е егото ти, необслужени комплексите ти и ненаситна жаждата ти за слава, за да обикаляш студиа и да участваш в безброй медийни изяви, в които повтаряш, в общи линии, едно и също. Остана ли човек на тази територия, който да не се е информирал каква е тезата на доц. Мангъров? “Това не е особено опасна инфекция“, лекува се с чайче, аспиринче и супички, болниците са пълни с хора, които не са болни, мерки не се налагат. Ето, обобщих с няколко думи онова, което доцентът повтаря като китайска капка от ден първи на инфекцията в България. Е, залагаше си дипломата, че през юни вирусът ще отшуми и “втора вълна няма да има”, но и това изтърпяхме. Е, наричаше възрастните хора “сухи съчки” – и тихо повърнаме в ъгъла. Но къде започва пътят на отговорността, етиката и хигиената и свършва свободата да убиваш надеждата и да разделяш и без това разделеното общество? Кога заживяваш с усещането, че си омръзнал сам на себе си? Каква е целта на подобно безкрайно дефилиране по медиите? Обществото е разделено, конспирациите не стихват, онези, които му вярват, ще продължат да му вярват; тези, които сме омерзени от липсата на мяра, ще продължим да бъдем омерзени.

Що за подигравка е да “назначиш вълка да пази кошарата”? Какво е посланието към хората? “Хак да му е на тоя, стига е приказвал, да дойде да види какво наистина се случва, само така ще млъкне? Или? “Сухите съчки” ще ги лекуват ли в инфекциозна? Или част от младите, които въпреки неспирните лакардии на Мангъров, карат тежко “не особено опасната инфекция”, някои направо ги помита… На “руска рулетка” с живота ли ще си играем?

Какво е посланието на властите? На здравния министър? На Щаба? И пак ще попитам: кой го кара този влак? И кой управлява COVID кризата? От “телевизора” ни говорят, че документално всичко е наред. А царят е гол. А управлението на кризата – досущ като “еднократна маска, която мирише на джоб”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

2 Коментари

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!