“Да се ​​надяваме, че Бог има футболни топки на небето”.

“Тази вечер част от Неапол умря завинаги”.

Думите са на италианския футболист Антонио Еспозито, докато гледа през сълзи 20-метровия стенопис на Диего Марадона на площада в испанския квартал на града.

Едва успява да събере сили, за да говори. Минути по-рано новината за смъртта на легендарния аржентински футболист е съобщена на живо в популярно телевизионно шоу. Вестта накара стотици опечалени да излязат на улицата, за да почетат краля на футбола и “краля на Неапол”.

На площада Еспозито е заобиколен от семейства с малки деца и групи приятели, облечени в клубни екипи на Napoli. Всички държат свещи в ръце, периодично запяват песни в памет на техния Диего.

“Твърде тъжно е за да се обясни с думи, просто е твърде тъжно”, казва Еспозито, който е извадил проектор, на който върти отново и отново славните моменти на Марадона в Наполи. Възрастна жена протяга ръка към небето от балкона на приземния си апартамент. “Загубихме нашия ангел”, казва тя. Порасналите мъже са на колене. Светилището на открито. Импровизирано място за траур: екранът е неговият олтар.

Марадона пристига от Барселона в Наполи и подарява на отбора най-успешния период в историята им. “Всяка неделя пропусках обяда на мама, за да гледам мача, качвах се през бариерите на трибуните и бягах от от полицията“, казва Чиро Писанте гордо на други, които споделят своите спомени на по вино в пластмасови чаши в ъгъла на площада. “По онова време се чувствахме непобедими”.

Извън терена животът на Марадона е низ от скандали, но това само кара феновете му в Неапол да го обожават още повече. Влюбени в неговия бунтарски дух, във факта, че зад звездния ореол се крие уязвим човек.  Неаполитанци откриват в Марадона частица от себе си, някой като тях, който тръгва от улицата.  “Той беше просто Scugnizzo Napoletano (палав мошеник, на неаполитански диалект) като нас“, казва Марко Пелегрини, който лепи плакати с надпис “Марадона, Неапол плаче” върху витрини.

В другия край на града, около стадион “Сан Паоло”, също е пълно с фенове на Марадона. Хората са се струпали около 15-20 метров банер със син надпис “Кралят” и името на Диего. Един фен тържествено развява огромното синьо знаме с лика на Марадона. Младо момче се спуска от раменете на баща си и двамата оставят шалове на Наполи на земята. “Израснах с мляко, бисквити и записи на Марадона на VHS касети преди лягане, – казва Лука Бенедуче, бащата на момчето. “Направих същото за сина си”.

“Никога не съм виждал Марадона, но той ни научи да мечтаем”, казва Рафаеле Еспозито, млад полупрофесионален футболист, който е навън да отдаде почитта си. Той говори с журналист от Canale 5, който започва да плаче неутешимо, докато води интервюто.
Вечерният час (заради COVID-19) в 22:00 наближава, когато банерът най-накрая се спуска от трибуната. Цари тишина, а някой се провиква: “Да се ​​надяваме, че Бог има футболни топки на небето”.

С това първият ден на скръб и траур приклюва.

Поклон пред човека, футболиста и легендата. Поклон и пред неаполитанците с огромни сърца, които могат да обичат и да почитат така.

Изтоник: www.theguardian.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!