“Не пилешки, човешки дреболии. Защото в пилешките няма нищо лошо*

Факти: Лидерът на “Воля” Веселин Марешки предложи депутатите да декларират “хомосексуален конфликт на интереси”. “Преди седмица всички ние подадохме декларации за конфликт на интереси и понеже много хора си позволиха коментари. От името на парламентарната група призоваваме освен икономическия конфликт на интереси да бъде записано да се обявява хомосексуален конфликт на интереси, конфликт поради зависимост от алкохол и наркотични вещества”, заяви Марешки, който е подсъдим, след като се отказа от имунитета си след искане от главния прокурор Сотир Цацаров. “Няма да допусна отявлен хомосексуалист да ми задава въпрос къде имам право да бъда”, добави Марешки, като вероятно имаше предвид реакциите срещу включването му в българската държавна делегация за среща с папа Франциск.

Размисъл: Като сме започнали с предложенията за конфликт на интереси, можем да разширим опциите за “деклариране”. Призоваваме към “хомосексуалния” да се добавят още няколко “конфликта на интереси”. Да се декларират официално: Липсата на елементарно възпитание; “Чалга мисленето”, Откровената простотия; Езикът на омразата; Всякакъв вид интимни отношения – с колежките от твоята или друга/други парламентарни групи (хетеросексуалните да не са свещени крави?); Ограниченото мислене, манталитет; Липсата на ценностна система, Народните представители, които опровергават еволюцията и теорията на Дарвин … Списъкът е дълъг. Опасявам се, че ако се иска имунитета на депутати с подобни конфликти или се отзовават тези народни представители, цели парламентарни групи ще изчезнат. Воглаве с елементарния си език и поведение. Фашизмът и дискриминацията не ги включвам, щото те уж от закона се преследват…

А сега сериозно. Все не спирам да се надявам и да очаквам, че парламентът в парламентарната република България ще даде тон на приличие. Населяващите го народни избраници ще покажат, че уважават себе си най-първо, институцията и хората, пратили ги там. Което, разбира се, си е изцяло мой проблем, че имам подобни очаквания. Че тъпотията е агресивна, шумна, нахална и безпардонна, знаем отдавна. Че все повече се гордее със себе си, се убеждавам ежедневно. Щото хора с ограничен умствен потенциал има, имало е и ще има винаги. Има ги навсякъде по света. Но някак не е лошо да припомним на тези хорица, че, макар и личен избор, простотията не е повод за гордост и бодряшко тупане в гърдите. Че е препоръчително да се опитваш да скриеш невежеството си и да не следваш наложилата се чалга “бъди себе си”. Щото като си невъзпитан, няма нужда да си чак пък толкова “себе си”. Още по-малко от трибуната на Народното събрание. Щото волно или неволно оформяш интонационната среда, оформяш вкус, стил на говорене, сееш разделение и омраза, легитимираш нападките срещу личността. И отправяш недвусмислено послание – щом заместник-председателят на Народното събрание може да говори така, то значи всеки друг да може да прави и говори каквото си науми. Безнаказано.

*Заглавието е цитат от Камен Донев

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!