Мария Величкова – за свободата, музиката и посланията

Тя влезе в графата “различните гласове” на тазгодишния сезон на “Гласът на България”. Качваше се и слизаше от сцената с фина скромност и деликатност, а по време на всяко свое представяне сякаш пускаше на свобода един звяр, който е опитомен да се показва само, когато е на сцената. Там му е мястото и там му е силата.

Макар да не стигна до големия финал, за Мария Величкова също сега започва едно различно начало, но този път в България.

Ние се надяваме тепърва да имаме възможност да я виждаме на сцена, а междувременно се срещнахме с нея и ето за какво си говорихме:

На полуфинала на “Гласът на България” пожела на хората да бъдат свободни в душите и сърцата си. Кога си се чувствала най-свободна ти?

Още от тийнейджър бях бунтар и все търсех свобода и простор. В един момент разбрах, че истинската свобода е вътрешно състояние. Тя е необвързаност, вътрешна независимост от предразсъдъци и категоризирането, социалните клишета, догми, норми на поведение, желание за одобрение от околните, постигането на неща на всяка цена. Свободата е щастие, а можеш да си щастлив само, когато си себе си. В този ред на мисли, аз съм щастлива, когато пея. Това ме прави свободна, така се запознавам със себе си. Вярвам, че ако това, което правиш е лишено от крайната амбиция да бъде харесано на всяка цена, а е просто някакъв процес, който извира и се влива в радост, точно тогава и точно това е свобода!

За мен музиката е този простор и пожелавам на всеки да открие своята свобода, начина да опознава себе си и да вдъхва нещо позитивно на околните, правейки го!

Кой момент беше най-голямото предизвикателство за теб в предаването?

Цялото ми участие беше предизвикателство – от избора ми на треньор до последното ми излизане на сцената на шоуто. Но аз обичам да предизвиквам себе си, вярвам, че в това е смисълът на съществуването! Може би най-критично беше дали аз самата ще одобря представянето си. Ако сам си доволен от постигнаното, всичко е наред – струвало си е!

Как и кога започна да се занимаваш с музика?

Ненавиждам клишетата, но в това отношение съм пълното клише – пея от съвсем малка. Това беше най-забавното нещо за правене, любимата ми “игра”, най-добре прекараното време. Въобще всичко свързано с музика беше част от деня ми – ходех на народно пеене, естрадно пеене, пиано и танци – на 7 бях по-заета, отколкото съм сега. Но това ме правеше изключително щастлива и така е и до днес.

Наричат те “бялата певица с черен глас”. Определено беше много различна и се открояваше с тембър, който не е много популярен по нашите ширини, обаче се видя, че всъщност има много хора, които ти станаха почитатели и оцениха именно тази различност. Очакваше ли го, или по-скоро беше приятна изненада?

Един много любим човек обича да казва – “less expectations – less disappointments”. В този ред на мисли не очаквах нищо. От опит знам, че към всичко трябва да подхождаш с отворено сърце, просто защото нещото, което правиш ти носи радост, без да очакваш някой да ти каже “евала”-  не в това е смисълът на изкуството.

Фактът, че много хора ме подкрепиха беше изненада и много ме зарадва. А ако някак съм стигнала до сърцата им,  то в това би имало истински смисъл. Да споделяш и да раздаваш – това е смислено нещо.

Пътувала си и си работила много извън България. Каква е публиката в различните страни?

Публиката е много разнообразна, хора от различни националности, цвят на кожата и религии. Сякаш именно там, където звучи хубава музика, можеш да видиш съвсем нагледно как всички сме хора и се вълнуваме от едни и същи неща. Разсмиват ни и ни разплакват едни и същи песни, носещи една и съща емоция. Това е толкова красиво! Хората просто са уважителни и често пъти се радват като деца, когато изпееш любимата им песен или просто ги потопиш в различна атмосфера от ежедневния им забързан живот.

В някои от страните е забранено да се дават бакшиши или да те доближават прекалено близо, но винаги намират начин да изкажат благодарността си. На други места те канят на вечери и партита, за да се забавлявате заедно, други подаряват цветя, но идеята е, че ценят таланта и особено желанието ти да внесеш доза изкуство в деня им.

Кое е по-важно за теб като изпълнител – да следваш “пулса” на публиката и да й даваш това, което иска, или да останеш вярна на своя стил и да покажеш нещо ново, което тя дори не е знаела, че иска?

Аз вярвам, че артистите имат мисия. Те са хората, които прокарват новите идеи, могат да обединяват и да те накарат да се замислиш за живота. Предпочитам да оставя някакво послание, дори изпълнявайки кавър на някое парче, но по мой начин, да му вдъхна от своята енергия. Силно вярвам, че музиката обединява хората. В днешно време сме така разединени, че е тъжно, а музиката е Любов, красота, хармония. Народът е казал:  “Който пее, зло не мисли”, “Работата е по-лека с песен на уста”. Животът става по-лек, когато има музика – тя е  носител  на определени ценности, култура и отношение към живота, вид духовно преживяване.

Добре знаем, че в подобен тип формати не само победителите “печелят” любовта и вниманието на хората. Началото едва сега започва и за теб. Смяташ ли, че си готова за това след паузата с музиката? Готова ли си да се гмурнеш в дълбокото?

Смятам, че човек е добре да живее живота си смело, без страх, че може да се провали или да не “спечели” – каквото и да става. Аз спечелих много от “Гласът на България”– страхотни емоции, приятели, още повече музика и увереност, че си заслужава да следваш поривите и мечтите си. Когато гориш в нещо няма и смисъл да се питаш дали си готов. То просто живее в теб, дори никой да не те слуша докато пееш – това съвсем не значи, че е безсмислено да го правиш. Ако си готов да продължаваш и в подобна ситуация – значи си готов за всичко. За мен музиката е моят път, поела съм по него отдавна.

Емоцията от всичко, което се случи в предаването с една дума?

Живот!

*Снимки: Гласът на България

___________

Мария следим във Facebook и Instagram

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!