Портретистът Мартин Джачков представя първата си самостоятелна изложба у нас

Не за първи път ви срещаме с изкуството на художника Мартин Джачков, който твори както в Париж, така и у нас. Ето че дойде моментът, в който той ще представи и първата си самостоятелна изложба, която ще се открие на 24 август в Градската градина в София и ще продължи до 7 септември.

Портретистът ще покаже 26 грандиозни творби, които въплъщават неговия стил и майсторство в колажа, като портретите са в жанр, който самият той измисля “Поетичен колаж”.

Повече за творбите, които ще представи, за културния живот у нас и за силата на изкуството, четем в интервюто:

Да започнем по-отдалеч. От колко време вече си в България и как ти се струва тук?

Прекарах два месеца в България специално за подготовката на проекта около моята нова изложба тук и най- вече в ателието ми, където се постарах да завърша най-голямата ми по размер картина досега, по същия повод.
Усещам че този път в България има една нова енергия, мобилизираност и всеобща солидарност в обществото.

Изпълнен съм с надежда и оптимизъм, и съм изключително развълнуван от събуждането на нашето гражданско общество, от желанието за промяна и по-добро и достойно бъдеще за страната ни. В момента ми се струва, че съм на точното място и в емблематичен момент за нашата нация!
Въпреки световна пандемия, усещам, че голяма част от хората у нас се опитват да останат активни, полезени и продуктивни, което е правилното поведение в сложните ситуации и всеобщия хаос.

Снимка: Julie Reggiani

Ти самият намираш ли промяна в себе си от човека, който си навън и човека, който си тук?

Аз навсякъде работя по един и същи начин, разбира се реалностите, духът и енергията са различни в Париж и в София. Нося красота и от тук натам и обратно.

Как се развива културният живот у нас според теб?

Това има връзка с предния въпрос, защото в Париж артистичната и културна сцена е грандиозна, свръх професионална, богата на срещи, събития и разнообразни артисти. В София мисля, че тази еуфория, а и важни актьори от културния живот липсват. Тук не мога да кажа, че съществува галеристка професия, арт дилари, истински меценати, както и политика в тази насока, нямаме аукционни къщи и съвременни музеи на модерното изкуство.
Съюзът на художниците в България примерно е една неефективна организация, в смисъл на адекватна политика на действие и организация. Няма амбициозен закон за меценатството, който да насърчава хората и фирмите с големи финансови възможности да подкрепят изящното изкуство, тъй като то е най-малко комерсиално спрямо визуалното, театралното, оперното или другите видове изкуства.

У нас липсва наличието на големи престижни салони за изкуство, а градските галерии в повечето градове в страната приличат на овехтяли, меланхолични пространства, без живот и реноме. Позитивното е, че инфраструктури и пространства не липсват, талант и забележителни хора и артисти също, но липсва опит като цяло в арт средите и амбиция за усъвършенстване и създаване на нови неща. Време е изкуството и културата да станат един от националните приоритети за управляващите и за самите нас като общество.

Как се развиват твоите проекти и как се осъществи идеята за изложба в Градската градина в София?

Щастлив съм първо, че с моята изложба имам възможността да допринеса за културния живот в София и като цяло в България. В тази насока работя от години, като продуцирам млади български артисти в моя Артистичен Кръг Джачков. Поощрявам таланта им, насочвайки ги в тяхната работа, обменяйки идеи и споделяйки личен опит като художник в изграждането на техния артистичен свят. Най-добрите от тях промотирам и продавам на любителите на изкуство и клиентите на моя Артистичен Кръг  в Париж.
Изложбата в София се случва съвместно със Столична община, на чиито постаменти са представени моите картини. Реших, че е прекрасна идеята за изложба на открито, предвид епидемичната криза, която не бива да спира културното развитие и създаването на изкуство. Много се радвам , че това ще се случи на толкова престижно и любимо за мен място, като Народния театър и пространството на Градската градина пред него. Работил съм с целия ми екип за тази изложба и с желание тя да бъде един красив и магичен подарък за всички!

Тук е мястото да благодаря на моето семейство, моите приятели и чудесния ми екип за търпението и подкрепата в тази авантюра.

Какво ще бъде представено на изложбата?

Както знаеш аз съм портретист, така че ще представя, разбира се, само портрети.
Създадох изложбата специално за София. Нарекъл съм я ОМАГЬОСАНА ДУША.


В нея за първи път в България ще представя двадесет и шест картини – поетични колажи. Повечето от картините са били вече в различни експозиции в Париж и Лондон, но ексклузивното за моята първа Софийска изложба, е премиерата на най-голямата ми по размер картина « БОГАТИЯТ ГИГАНТ », почти два метра височина и метър и тридесет ширина. Той съдържа над двадесет и четири хиляди частици изображения и ми отне единадесет месеца интензивен труд. Работих в ателието, буквално до последните дни преди събитието, за да бъде готов и да влезе като сюрприз в изложбата “Омагьосана душа”.

Искам представянето на тази картина да привлече погледа на международните колекционери, които са мои клиенти именно в София и в България.

Ще имат ли възможност хората да се срещнат и лично с теб?

Разбира се. На 24 Август в 19:30 ще бъда в Градската градина, близо до изложбата, заедно с мои приятели и съмишленици. Няма официално откриване, тъй като е излишно, но ние ще бъдем там, заедно с всички минувачи и хора които са там, за да се насладим на момента, да говорим за изкуство, да обменим идеи. Всеки, който желае, е поканен да дойде. Ще бъда на същото място още няколко пъти до края на изложбата, който е на 7 Септември. Ще обявя кога ще съм там допълнително в моя инстаграм.

Какво послание отправя изложбата?

На първо място сюжетът на моите картини, а не самите те. Тяхната душа! Сюжетите на Поетичните ми колажи са по скоро характерите и историята на всеки персонаж, портрет който съм създал. Магията във всяка душа е различна, но във всяка душа има магия! Всеки човек има своята философия и ценности които защитава, така и посланието на моята изложба ще намерите във всяка една от душите на моите картини.

Коя е най-голямата сила, с която борави изкуството според теб?

Чувството! Без чувство изкуство няма! Художниците и артистите оставят чувствата си на този свят и то най-дълбоките и най-красивите от тях! Душата остава на платното, защото една картина е завършена само когато художникът я изостави, когато усети, че вижда на платното, това което вижда с очите на своята душа!
Това, както и другите гениални неща в живота, е много просто! Няма смисъл да се философства излишно върху това, то просто е факт.

_____________

Всички творби, които ще бъдат представени на изложбата могат да бъдат закупени от ТУК.

*Заглавна снимка – творбата “Туритопсис”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!