Мартин ДЖАЧКОВ – НОЩНОТО СЛЪНЦЕ

Мартин Джачков е български художник, който маневрира със замах в Париж в най-трудния жанр на изящното изкуство – портретурата.
Работи главно акрил и маслени картини, майстор и иноватор е в колажа, където рисува с хартия, но също и в рисунката и илюстрацията.
Извън правилата и субтилно арогантен, с очите на човек, който не може да се впечатли от нищо, въпреки своите 27 години.
Българският художник говори за своя артистичен свят.


Вашите картини превъплъщават едно трагично измерение, което може би има очистителна функция за Вас?

Изкуството не лекува никога от нищо… напротив, поддържа рани, които са може би необходими. За мен лесните чувства нямат стойност. Аз съм един художник на инстинкта. За мен Инстинктът е неосъзнато съвършенство, а моите картини живеят от съзнателно несъвършенство. Моите портрети са като една кожа, по която не се броят вече раните, белезите и пукнатините. Именно те съставляват тайно тяхната красота… именно тези елементи формират неосъзнатото в моето творчество.

В кой момент изпитвате най-много удоволствие да рисувате и създавате?

Да рисуваш е буквално вкусно, но за мен това е едно перманентно измъчване. Когато рисувам или съм с ножици в ръцете, аз водя война! Имам нужда да съм под напрежение, за да бъда в едно състояние на максимална сетивна концентрация и на абсолютна сериозност. Удоволствието е преди – в превъзбудата от идеята и най-вече след – когато съм сигурен, че картината е тук, се радвам като малко дете.
Трябва да се работи много, за мен това е един тон страст и сто грама търпение. Тъй като моето ниво на търпение е под нулата, може би това ми дава енергия и ме въвлича в една постоянна, луда въртележка, каквато е създаването на една картина.

То е просто разкъсващо, като една перманентна борба с тази страст, трудна да не се консумира, а само да я оставиш да премине душата и тялото, и да я поставиш на платното без да се изгубиш в нея. Трябва да останеш винаги трезвен!
Всяко докосване с четката носи своята точност и корекция, всеки цвят съдържа вече своята мисъл!

Кои са цветовете във Вашия артистичен свят?

Червено, черно и бяло, но благодарение на колажа усетих аромата на оранжевото Ермес или пък както съм го кръстил – руското синьо, или моето специфично невинно розово. Колажът отвори за мен, в моите възприятия и техника, бариери, които маслото и акрилът никога нямаше да успеят да вдигнат.

С модели ли работите?

Не, защото аз рисувам истината на един човек, а не една поза. По-скоро начина, по който човекът съществува. Когато четете една биография, или говорите с един човек, който е преминал вече голяма част от живота си, Вие виждате много ясно това НЕЩО… Тази истина, порок, амбиция, желание, пристрастеност, мечта, принцип, една болка или друго, което го е напътствало всеки път неизменно и несъзнателно да прави избори в своя живот, да се свързва с други хора или страсти в живота си, или да замине някъде, или да направи нещо. Когато правя портрет, аз рисувам ТОВА! … тази истина.

За почти 10 години кариера, знаете ли колко картини и колажи сте създали и експозирали вече?

Около 300 картини. Обичам хипер креативността, както и продуктивността, въпреки че те не са съвместими, тъй като освен моите изящни и колажни картини, отделих доста време на книгоиздаването и фотографията. По-голяма част от моята работа, смея да твърдя, че е музейно произведение и все по-често ускорявам темпото на работа.

Вие сте българин, Вашият живот в България повлиял ли някак на творчество Ви?

ДА! Аз съм български артист, моя характер и моята душа са чисто български! Намирам културата и историята на нашата държава дълбоки и впечатляващи!

Имам едно вечно притеснение – да не се повторя, никога да не започна отново един и същи портрет и точно тук черпя от българската ни култура и духа, и смелостта да направя по-голям скок, да се осмеля… да бъда свободен, да не бъда свой собствен затворник, да избягам от самия себе си, а също и да приема грешките и несъвършенствата на мисълта ми, да ги изваям като скъпоценен камък и да ги накарам да блестят, за да създам ново лице, нов и различен портрет.

Създавате Вашите картини най-вече в Париж…

Париж е една вечна нощ за мен!

Да, работя и създавам най-много там, понякога даже се връщам нарочно от пътуване някъде, за да направя някой портрет там, защото имам чувството, че само там, на едно тайно място, мога да горя в огъня на креативноста. Париж ме вдъхновява перманентно, всяка секунда, от 10 години, в които живея там.

В каква степен Вашият личен живот е ключ, за да се разбере Вашето творчество?

Моите картини предвиждат живота. Портретите, които създавам идват в реалността после, след това мога да ги разпозная. Обратното е много рядко, защото трябва един човек да остави много, много дълбока следа в мен, за да го нарисувам с бои или с хартия. Ръката е несъзнателно и безусловно подчинена на душата. Мисля, че един художник не се счита за доволен преди неговата рисунка да бъда точното изразяване на това, което той съзерцава с очите на своята душа.

Последните 3 години Вие рисувате с хартията. Вашите колажни картини заеха важно място във Вашия артистичен свят. От къде идва тази страст към колажа?

Това се случи спонтанно. Четките не ми харесват вече и затова взех ножиците! Притежавам тази страст към книгите и книгоиздаването и съответно към хартията. Живеем в епоха, когато красивата и луксозна хартия е навсякъде около нас и това не е нещо ценно, както е било само преди 50-60 години.

Също така ние живеем заобиколени от снимки и визуалност от всякакъв вид, които носят послания, опитват се да ни привлекат, отвлекат, впечатлят, да ни накарат да обичаме нещо или някого, или да съдим за друго в списанията. Колекционирам много неща и не понасям мисълта, че тези списания, луксозни каталози, лъскави рекламни брошури или постери ще свършат в боклука.

Това за мен също е и начин да позволя на снимките, образите, които имат вече някакво значение сами по себе си, да бъдат част от една нова картина и да допринесат чрез символиката на това си значение за сформирането на един нов портрет. Това е една част от моята работа, технически различна, но също толкова сложна, помислена и обработена, както останалата. Понякога някои колажи изискват повече от 200 часа, за да бъдат създадени и завършени, а всеки колаж съдържа между 500 и 4000 парченца хартиени образи. Започнах да отбелязвам броя на парченцата – на лист с чертичка след всяко залепено парченце и това ми помага да се въоръжа с търпение, да усещам, че напредвам в тази наистина обстойна работа. 

Всеки колаж е отделен проект, различна история, живо създание. Трудно е за работа да се създава колаж в днешно време, тъй като е считан от много «професионалисти» в изкуството като лесен жанр или неблагороден. Но понеже ме посъветваха да не се захващам с него и да не го правя, аз направих точно обратното и направих от колажа един толкова важен портрет, колкото този с бои в моето творчество. По този повод мога да споделя без претенция, че моите картинни колажи днес са част от колекциите на едни от най-големите колекционери на изящно изкуство в Европа и Америка, а някои от тях са поставени в непосредствена близост до скъпоценни картини като тези на Салвадор Дали или Бернар Бюфе в частните им колекции. И ще продължавам да правя колажи!

Защо избрахте толкова поетични и енигматични имена за всяка една от картините Ви? Какво означават те?

Защото изкуството и животът се смесват! Всеки човек има име, аз правя портрети, значи смятам, че създавам хора с някаква история, с бъдеще и тяхното име е много важно за мен. 

Имам специален бележник, където записвам имената или фразите, които намирам, или които композирам от думички, които са отекнали в главата ми, за да ги използвам за заглавия на моите портрети. Понякога даже картината идва след като съм отворил този бележник и съм решил, че ще създам портрет по някое от заглавията.

Разбирам концепта на untitled, но в моя артистичен свят името на една картина е точно толкова важно, колкото и самата картина!

_____________

Тепърва очакваме творчеството на Мартин Джачков да се появи на българската сцена и да се настани трайно и силно в културния живот.

Дотогава следим всяка крачка и нов проект в инстаграм и с нетърпение очакваме първата поява у нас!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!